Senatul SUA a respins programul pentru salvarea industriei auto americane

Ultima actualizare: 08-05-2012 09:50

Bursele cad, zeci de mii de slujbe sunt amenintate, iar industria auto este la un pas de colaps. Totul, dupa ce Senatul american a respins planul de salvare a marilor constructori de masini.


Opozitia republicana s-a opus alocarii unor imprumuturi preferentiale, garantate de stat, in valoare de 14 miliarde de dolari. Planul de credite preferentiale sustinut de Casa Alba si de presedintele ales a trecut fara probleme de Camera Reprezentantilor, dar s-a impotmolit in Senat, unde au lipsit doar opt voturi din majoritatea de doua treimi necesara.

Nucleul dur al republicanilor din Senat le-a cerut celor trei mari constructori auto, dar si influentelor lor sindicate, sa treaca la restructurari masive si la reducerea drastica a cheltuielilor. Altfel, nici vorba sa-i ia statul in brate.

Dupa ore in sir de discutii, negociatorul sef din partea democratilor s-a dat batut. General Motors si Chrysler, unde situatia este cea mai disperata, vorbesc deja despre faliment, cea ce ar putea insemna zeci de mii de someri in fabricile lor. Insa, daca se tine cont de furnizori si dealerii auto, numarul slujbelor amenintate ar putea trece de doua milioane.

Pietele de capital din regiunea Asia-Pacific au scazut cu peste 3% in urma evenimentelor de la Washington, iar cotatia petrolului destinat pietei americane a coborat imediat cu 2%.

"S-a terminat", a spus liderul Majoritatii din Senat, Harry Reid, referindu-se la eforturile Congresului de a ajunge, inainte de sfarsitul anului, la un acord privind salvarea industriei auto americane, responsabila direct si indirect, de circa 10% din locurile de munca din Statele Unite.

Presiunile s-au mutat asupra Casei Albe, iar administratia prezidentiala ar putea fi pusa in situatia de a interveni direct, prin finantare de urgenta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO