Scrisoarea FMI: Guvernul va da afara inca 74.000 de bugetari in 2010
UPDATE: Dupa ce a taiat 27.000 de posturi din sectorul bugetar, Guvernul trebuie sa mai dea afara inca 74.000 de oameni anul acesta si 15.000 anul viitor.
Doar in aceste conditii, angajatii ramasi vor benefecia din ianuarie de o usoara crestere a lefurilor, de 10 %, spun specialistii Fondului Monetar.
Batranii, in schimb, vor avea pensiile inghetate si in 2011. An in care TVA-ul si cota unica trebuie sa ramana asa cum sunt in acest moment, potrivit oficialilor FMI. Daca toate acestea vor fi indeplinite, anul viitor economia ar putea iesi din recesiune.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Asadar, tavalugul disponibilizarilor abia s-a pornit. In 2010 si 2011, Guvernul trebuie sa dea afara in total 116.000 de bugetari. Greul de abia acum incepe. In toata tara se dau preavize in institutiile statului.
Doamna Margareta, de pilda, a aflat in urma cu doua saptamani ca-si va pierde locul de munca de la casa de copii din Recas, dupa ce ministrul muncii a anuntat in Guvern un plan de restructurari.
In schimb, fostii ei colegi, dar si ceilalti bugetari, vor primi salarii mai mari cu 10% de la 1 ianuarie. Asa promit premierul si ministrul finantelor. Iar specialistii FMI par sa fie de acord.
Dispare insa si al treisprezecelea salariu si nu se mai dau prime de vacanta. Iar pensiile vor fi inghtetate si in 2011. Insa Guvernul a revenit asupra deciziei de a reduce cu 25% salariile angajatilor din BNR, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, CNVM si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii. Una peste alta, delegatia FMI i-a dat nota de trecere Executivului si considera ca nu sunt necesare noi masuri de austeritate.
TVA-ul si cota unica nu vor mai creste, dar nici nu vor scadea, cel putin pana la sfarsitul lui 2011.
Expertii fondului si-au revizuit vechile prognoze. Economia n-a iesit din recesiune la sfarsitul lui 2009, asa cum ne explicau tacticos cu pixul pe hartie anul trecut. De abia la sfarsitul acestui an putea sa trecem la plus. Iar in 2011, vom avea o crestere economica de numai 1,5%.
Urmatoarea transa din imprumutul acordat de Fondul Monetar International, in valoare de 914 milioane de euro, va fi eliberata doar daca Executivul achita datoriile catre firmele private din domeniul sanitar, in valoare de 1,9 miliarde de lei. In plus, ca sa primeasca banii, autoritatile trebuie sa adopte, pana la sfarsitul lui septembrie, legea pensiilor si legea unica a salarizarii.
Seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declarat ca autoritatile romane ar putea majora salariile bugetarilor anul viitor, in conditiile unui proces mai rapid al concedierilor.