Guvernul ar putea majora salariile bugetarilor la anul, insa FMI zice nu
Seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, spune ca autoritatile romane ar putea majora salariile bugetarilor anul viitor, in conditiile unui proces mai rapid al concedierilor. Cu toate acestea, FMI recomanda ca scaderea cu 25 % sa nu fie inversata.
Oficialii europeni s-au referit la scaderea cu 25 % care s-a aplicat de la 1 iulie, masura care, spun ei, nu ar fi bine sa fie inversata de la anul, chiar daca ar fi posibil.
"Daca va exista un control ferm al cheltuielilor se va putea face loc pentru anumite majorari de salarii. Sfatul nostru este ca scaderea cu 25% a salariilor bugetarilor sa nu fie inversata anul viitor", a spus Franks.
El a mai explicat ca o crestere a salariilor va putea avea loc doar in conditiile in care procesul concedierilor va fi unul mai accelerat.
Potrivit acordului cu FMI, bugetul pentru 2011 trebuie construit in limitele unor cheltuieli cu personalul de 39 de miliarde lei, iar in scrisoarea de intentie anterioara autoritatile s-au angajat sa disponibilizeze 70.000 de angajati publici.
Pe de alta parte, conducerea FMI a anuntat ca va aproba eliberarea urmatoarei transe de 914 milioane euro din acordul stand-by dupa ce autoritatile romane vor indeplini preconditiile stabilite. Printre acestea se numara si cea care vizeaza plata a doua miliarde lei in contul arieratelor statului.
"Evaluarea noastra arata ca toate criteriile au fost indeplinite, cu exceptia arieratelor, tinta care a fost ratata si pana acum. (…) Din nefericire ,soldul arieratelor nu s-a micsorat. Ca actiune ce trebuie indeplinita inainte ca reviziuirea acordului sa fie aprobata de Board, Guvernul trebuie sa plateasca 1,9 – 2 miliarde de lei din arierate", a spus Franks.
El a aratat ca va putea cere o noua derogare pentru Romania in privinta arieratelor doar daca se vor vedea eforturi "serioase" pentru rezolvarea acestei probleme.