Scenariu economic soc: Portugalia o poate lua pe urma Greciei
Ne paste un efect de domino la nivel european, ne avertizeaza economistii care sunt tot mai convinsi ca situatia Greciei ar putea fi urmata cat de curand de Spania, dar mai ales de Portugalia.
Pe de alta parte, nemtii, care vor da cea mai mare parte din ajutorul de 120 de miliarde de dolari pentru guvernul de la Atena, sunt furiosi. Pe motiv ca oricum grecii muncesc mai putin decat ei, asa ca ar trebui lasati sa dea faliment.
"Demonstrati mai putin si munciti mai mult, daca vreti sa scapati de criza", tipa germanii nevoiti sa iasa la pensie dupa 45 de ani de munca, fata de 35 cat prevede legea in Grecia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mai mult, pensia unui grec reprezinta 80% din salariu, in timp cea a unui neamt doar 46%. Grijulie si cu partenerii europeni, dar si cu propiul electorat, Angela Merkel s-a grabit sa explice totusi de ce a acceptat varianta ajutorului financiar.
"Ceea ce ne dorim este stabilizarea zonei euro, ceea ce-i va ajuta inclusiv pe germani, pentru ca o moneda europeana stabila este fundamentala", a declarat Merkel.
Acest lucru ii intereseaza mai putin pe concetatenii doamnei Merkel care incaseaza 12 salarii pe an si nu 14, cum incaseaza grecii. Ce nu stiu ei este ca, de fapt, suma negociata de patron si angajat pe un an se imparte la 14, nu la 12, ca in alte tari europene.
De partea lor, grecii au alte probleme: cetatenii acuza ca premierul una a promis si alta a facut, ca i-a vandut. De asta se tem si portughezii. Bruxelles-ul a avertizat Lisabona ca sta pe un butoi cu pulbere. Datoria publica a celei mai sarace tari din zona euro a ajuns la 5,6 miliarde de euro si desi aparent, politicile fiscale ale Lisabonei sunt in regula, Bruxelles-ul se teme ca portughezii nu au pur si simplu banii necesari ca s-o plateasca.
Au o crestere economica aproape inexistenta si nu pot devaloriza moneda euro de unii singuri, pentru ca tara sa devina mai atractiva pentru investitorii straini.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, Portugalia, economie, criza economica,
Dată publicare:
04-05-2010 00:00