Scădere sigură la apartamentele vechi
Preţurile apartamentelor vechi din Capitală au scăzut între 4% şi 13% în perioada ianuarie-iulie, în condiţiile în care indicele Colliers arată o micşorare cu 4% a preţurilor.
Totodată, indexul ZF, realizat pe baza ofertelor de pe site-ul anuntul.ro, arată un preţ de vânzare cu 5% mai mic în iulie faţă de ianuarie pentru apartamentele de trei camere construite între 1980 şi 1990. Pe piaţa imobiliară locală nu există o statistică oficială a preţurilor apartamentelor.
Institutul Naţional de Statistică stabileşte în prezent metodologia în vederea realizării acestui indice, după modelul celorlalte state din Uniunea Europeană. Această lipsă a determinat mai mulţi jucători de pe piaţa imobiliară să realizeze o statistică a preţurilor. Ziarul Financiar realizează de circa doi ani un index al pieţei imobiliare pe baza anunţurilor vânzătorilor. Preţurile afişate la vânzare pot fi însă şi cu 20% mai mari decĺt cele la care se încheie tranzacţia propriu-zisă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit Colliers, cele mai mari scăderi ale preţurilor apartamentelor vechi s-au înregistrat în lunile aprilie-mai, în timp ce lunia iulie a adus o creştere de 1%. Astfel, preţurile apartamentelor vechi au oscilat în primul semestru între minus 5% şi plus 4%. Totodată, creşterea de 1% în iulie nu a fost una uniformă. Indicele Colliers arată variaţii de la plus 8% la minus 6%. Astfel, sectorul unu prezintă un avans spectaculos, de 8%, ajungĺnd la 2.250 euro/mp, faţă de 2.061 euro/mp, cât înregistra în luna mai.
La polul opus se află sectorul şase, care a suferit o reducere de 6% a preţului mediu/mp, atingând în această lună 1.525 euro/mp. Faţă de începutul anului însă, locuinţele vechi s-au depreciat cu 4%, în timp ce preţul apartamentelor noi au crescut cu 10% pe fondul evoluţiei ascendente din primul trimestru, afirmă Colliers. Indexul realizat de ZF arată o scădere a apartamentelor vechi din Bucureşti de 5% în perioada ianuarie-iunie, în timp ce site-ul magazinuldecase.ro afirmă că preţul acestora a scăzut cu 13% faţă de ianuarie 2008.
Potrivit indexului ZF, preţurile apartamentelor de trei camere din Capitală construite între 1980 şi 1990 au scăzut în medie cu 3% în luna iulie, preţul mediu pe metrul pătrat ajungĺnd la 1.920 de euro, faţă de 1.976 de euro în luna iunie. După explozia preţurilor din ultimii doi ani, 2008 a început cu creşteri minore, de 2%-3% pe lună, iar iulie şi iunie au adus scăderi între 3% şi 5%. Indexul ZF arată astfel o scădere de 5% a preţurilor comparativ cu începutul anului, scădere susţinută de lunile iunie şi iulie 2008 - primele luni din ultimii ani în care s-au înregistrat scăderi la preţurile cerute de vânzători, potrivit analizei ZF.
Şi site-ul magazinuldecase.ro arată în perioada ianuarie-iulie o scădere a valorii medii a preţului la apartamentele vechi din Bucureşti de 13%, până la 116.999 de euro. În luna ianuarie a anului 2008 valoarea medie a unui apartament vechi a fost de 133.628 de euro. Totodată, faţă de luna precedentă, în luna iulie preţul mediu a scăzut cu aproximativ 3%, potrivit reprezentanţilor magazinuldecase.ro.
Potrivit reprezentanţilor de pe piaţa imobiliară, tendinţa de scădere, observată încă de la începutul anului, vine atât pe fondul crizei financiare internaţionale, care a dus la o reducere a numărului de tranzacţii inclusiv pe piaţa locală, dar mai ales ca urmare a creşterii dobĺnzii de referinţă de către Banca Naţională. Cu toate că preţurile apartamentelor vechi au înregistrat scăderi, potrivit surselor mai sus citate, numărul de tranzacţii de pe piaţa locală este în continuare scăzut.