S-a intamplat minunea: dobanzile la credite au dat inapoi!
Iar dobanzile la creditele ipotecare au ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani. In plus, bancherii au inceput sa anunte si promotii, traduse, fireste, tot prin dobanzi mai mici.
La creditele imobiliare in euro, dobanzile au ajuns iarasi la mai putin de 8%, adica la nivelul din 2007, dupa ce urcasera la 12%.
Au scazut dobanzile si la creditele de nevoi personale, dar nu au coborat pana la nivelul atins inaintea crizei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dobanzile au intrat la apa si cu ajutorul Bancii Nationale, care in ultimul an a redus dobanda sa principala cu peste 3%, de la 10,25, la doar 7%pe an. Bancile nu au preluat inca integral acesta scadere. Asadar dobanzile la creditele in lei vor continua sa scada.
Cei care intermediaza credite spun ca scaderea dobanzilor le-a trimis clienti bancilor, chiar daca numarul lor este inca departe de cel din vremurile bune.
In trei luni vom afla si pretul oficial pe metru patrat pentru tranzactiile din piata imobiliara.
Institutul National de Statistica impreuna ca Uniunea Notarilor Publici si BNR pun la punct un indice oficial al pietei imobiliare, care ne va spune trimestrial care este pretul corect pe metru patrat al locuintelor sau al terenurilor.
Vor fi utilizate datele stranse de notari. Adica preturile la care se fac tranzactiile si nu cele aruncate in piata de vanzatori, care de multe ori sunt mai mari.
Specialistii avertizeaza insa ca pana si un asemenea indice ar putea sa deformeze realitatea, deoarece in multe cazuri valorile declarate la notari sunt fie mai mici decat cele adevarate, pentru a plati taxe mai mici, fie mai mari, pentru ca respectiviii clienti sa se poata imprumuta mai mult de la banci.