Romanii cheltuiesc mai putin si pun banii in banci. Nu e bine!
Frica pentru ziua de maine i-a trecut pe romani dintr-o extrema, in cealalta. Nu mai aruncam cu bani in stanga si-n drepta, nu-i mai dam nici pe aur, nici pe case, nici pe excursii si depunem tot ce avem la banca.
Analistii spun ca nu e tocmai bine. Daca nu mai cheltuim, scade consumul, iar acest lucru dauneaza economiei.
Specialistii spun ca depozitele bancare au crescut pentru ca multi romani cu dare de mana au renuntat la investitiile imobiliare sau pe bursa, iar cei cu venituri modeste incearca sa puna deoparte bani albi pentru zile negre.
Asa ca depozitele in lei au ajuns la sfarsitul lunii august la aproape 60 de miliarde de lei, cu aproape 20% mai mult decat in august 2008.
In privinta depozitelor in valuta, exista o jumatate plina a paharului si o jumatate goala. Daca le exprimam in euro, depozitele in valuta au scazut cu 0,6%. Daca le calculam in lei, valorea depozitelor in valuta a crescut in ultimul an cu aproape 19 procente. Cu alte cuvinte, romanii au mai putini euro in banci, dar cresterea cursului face ca acestia sa valoreze mai mult in lei.
Chiar si cei instariti s-au intors spasiti catre banci dupa ce au vazut ca investitiile de tot felul le aduc numai pierderi.
"Economiile romanilor acum au crescut pentru ca oamenii nu au mai investit si atunci a trebuit sa-i puna undeva", spune Radu Ghetea, presedinte CEC Bank.
In vremuri de criza, aceasta nesiguranta a zilei de maine ii determina pe romani sa isi rupa de la gura numai ca sa economisesca ceva. Au profitat de dobanzile mari la depozitele in lei, care au ajuns in primavara la 14-16% pe luna. Acum tendinta este de scadere. Multe banci ofera totusi depozite la termen cu dobanda fixa.
"Atunci cand dobanda oferita de banca este fixa pe o perioada mai mare, este real avantajoasa pentru clienti pe o piata unde dobanzile scad", declara Roxana Halmageanu, sef serviciu dezvoltare Piraeus Bank.
Cresterea depozitelor bancare nu e tocmai o veste buna pentru toti. Ea nu avantajeaza companiile locale care acum nu mai gasesc o piata pentru a-si vinde produsele sau serviciile pe care le-ar oferi.
Cresterea economiilor populatiei s-ar putea opri daca din ce in ce mai multi isi vor pierde painea si vor fi fortati sa umble la acesti bani.