Romanii care vor credite vor plati rate in "conditii de stres"
Mult comentatul test de stres, impus de Banca Nationala la calculul viitoarelor credite o sa ii oblige pe romani sa isi imagineze ca au de platit rate cu un curs valutar de 4,15 lei, pentru un euro.
BNR le impune bancilor sa nu trateze clientii cu situatii reale ci cu unele de criza, care au avut loc in trecut. Mai precis, calculul va tine cont de cea mai mare dobanda din piata cu 2% mai mare decat cea reala si de cel mai nefavorabil curs valutar pentru leu, mai slab cu 15 % decat in realitate.
Mai grav este daca va doriti un credit in franci elvetieni, pentru ca deprecierea maxima a leului fata de franc este de 25%. Toate aceste calcule complicate vor reduce de fapt cu pana la 40% sumele pe care le vom putea imprumuta de la banca, din luna octombrie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Acesti indicatori, adica un curs urias plus o dobanda mare le-au fost recomandati bancherilor de catre oficialii Bancii Centrale.
O familie cu un venit lunar de 2000 de euro poate obtine de la banca un credit ipotecar, pe 15 ani, in valoare maxima de 118.300 euro. Dupa aplicarea restrictiilor, imprumutul se va reduce la 87.000 euro iar gradul de indatorare de la 65% la 40%, ca acum trei ani de zile. De aceasta data insa, BNR nu a taiat din nivelul maxim de indatorare, ci i-a obligat pe bancheri ca prin birocratie sa-si inaspreasca singuri conditiile de creditare.