Romania pierde anual cateva miliarde de euro, prin "rostogolirea" de TVA
Jafurile adevarate nu sunt spectaculoase, precum cele de la banca ori de la casa de schimb valutar, cu arma in mana. Altfel pierde Romania, anual, miliarde de euro.
Din categoria descurcaretilor care fac bugetul mai usor, cu sume semnificative, va prezentam metoda rostogolirii TVA.
Toate ingineriile de acest gen incep la fel. O firma cumpara o marfa fara TVA de la o persoana fizica. De exemplu, cereale de la un taran. Marfa este revanduta de acum cu TVA unui alt intermediar. Al doilea intermediar vinde si el catre un exportator, tot cu TVA. Exportatorul trimite, cel putin pe hartie, marfa in strainatate si cere statului TVA-ul inapoi. Acest TVA ar trebui recuperat de la prima firma, care intre timp isi goleste conturile si intra in insolventa.
Pe romaneste, se transforma intr-o firma fantoma. Asa ca odata cu ea, dispar si urmele tranzactiilor. Infractorii nu se opresc insa la un singur tun. Sunt atat de hamesiti dupa bani, incat ajung sa bata la ochi si pentru cineva care nu se pricepe la economie.
Conform evidentelor porturilor maritime, anul acesta s-au exportat 2 milioane de tone de cereale, adica de cinci ori mai multe decat acum un an. Situatie care ridica multe semne de intrebare si asta pentru ca in port, la silozuri, este liniste, iar agricultorii se plang ca au un an extrem de slab.
Nu conteaza cat de mica e recolta, daca mafia isi face treaba. Sub protectia anonimatului, un functionar al Fiscului ne-a descris mecanismul.
Sefii Garzii Financiare recunosc ca evaziunea fiscala si rostogolirea TVA sunt principalele metode prin care este furat statul.
In final, unde ajung toate aceste firme fantoma? Pe numele unor oameni fara adapost, cu probleme mintale sau pe numele unor inocenti. Este cazul unui barbat din Constanta, care s-a trezit patron peste 24 de astfel de societati, toate cu datorii uriase.
Si poate va intrebati cat a recuperat statul numai din gaura produsa de la inceputul anului. Raspunsul corect: cateva milioane, adica mai nimic.