Razboiul pe tema dobanzilor continua intre banci si clienti
Un pas inainte, doi inapoi fac reprezentantii bancilor si cei de la Autoritatea pentru Protectia Consumatorului pe tema dobanzilor la credite.
Calculam dobanda transparent, dar dam si bancii posibilitatea sa-si mareasca marja. Ca sa multumim pe toata lumea. Cel putin pe hartie, caci in realitate plangerile clientilor s-au inmultit.
Daca la inceputul lunii 1.200 de clienti reclamau bancile la Autoritatea de Protectie a Consumatorilor, acum numarul acestora s-a dublat. Problemele s-au agravat dupa ce Protectia Consumatorilor le-au dat voie bancherilor sa mareasca marjele, pentru a compensa scaderea dobanzii de referinta prin inlocuirea indicilor interni ai bancilor cu cei oficiali, ROBOR si EURIBOR.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Asta pentru ca bancile s-au plans ca altfel dobanzile ar fi scazut cu cel putin 5% si ar fi intrat pe pierdere. Insa prin majorarea marjelor, clientii nu mai pot spera la reducerea dobanzilor, ba uneori se pot confrunta cu o crestere a lor. O confirma chiar si oficiali ai Bancii Nationale, care spun ca Ordonanta mai mult a creat probleme si pentru banci, si pentru clienti.
Pana sa modifice dobanzile, multe banci incearca sa isi salveze in primul rand comisioanele, chiar si pe cele care sunt interzise de noua Ordonanta. De exemplu, comisionul de risc, se plang clientii.
Daca la comisioane lucrurile sunt clare, in privinta dobanzilor situatia este mult mai incurcata. Bancherii vor sa mareasca marja, concret castigul bancii, pentru ca sunt obligati sa foloseasca in calcule dobanda EURIBOR, mult mai mica decat cea folosita in prezent. In plus, reprezentantii BNR spun ca intentia buna a Ordonantei se poate intoarce impotriva clientilor.
Asadar, pretul pentru transparenta dobanzilor poate fi cresterea lor. Ramane de vazut cine va castiga acest razboi, clientul sau banca, pentru ca legea spune ca orice modificare se poate face doar cu acordul ambelor parti.