Recalcularea dobanzilor la credite? Bancile au alta parere
Bancile fac presiuni si le pun bete in roate clientilor care isi cer drepturile obtinute de curand. Cei care sperau sa le fie recalculate dobanzile sau chiar sa le scada comisionul de rambursare anticipata, sunt pe cale sa piarda aceste facilitati.
Peste 1.200 de oameni au facut deja reclamatii la protectia consumatorului.
Inspectorii confirma ca i-au amendat deja pe bacheri si le reamintesc acestora ca trebuie sa respecte ordonanta care a intrat in vigoare in luna iunie.
In realitate, ei trag de timp in speranta ca documentul o sa fie modificat. In acest sens au facut si presiuni la reprezentantii FMI.
Daca le sunt acceptate pretentiile, cei mai afectati vor fi clientii care aveau o dobanda stabilita de banca si care nu vor mai beneficia de o dobanda variabila legata de dobanda internationala.
Zecii de mii de romani au facut credite atunci cand aveau lefuri mai mari, iar moneda europeana nu sarise de pragul psihologic de 4 lei. Acum au ajuns sa traiasca doar ca sa isi achite ratele.
In realitate, ei cer, dar li se transmite ca trebuie sa astepte 90 de zile ca sa se modifice contractele.
In acest moment bancile care foloseau o dobanda proprie sunt obligate sa introduca in contract o formula clara de calcul legata de ROBOR sau EURIBOR la care se adauga o marja care sa nu poate fi modificata.
Lucru care, in practica, nu prea se intampla.
De altfel, Consiliul Concurentei ii avertizeaza pe finantisti sa nu faca intelegeri de tip cartel in privinta introducerii unor noi comisioane. Oamenii sunt, insa, sceptici.
Intr-un comunicat, Asociatia Romana a bancilor cere ca ordonanta privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata sa respecte ad-literam prevederile comunitare adica sa nu se aplice retroactiv asa cum vor autoritatile romane.
Bancherii confirma ca ar pierde pana la 900 de milioane de euro din recalcularea dobanzilor.