Bancile care nu reduc dobanzile la creditele cu dobanda variabila, amendate
Bancile care nu vor sa reduca dobanzile la creditele cu dobanda variabila pot fi date in judecata de clienti si amendate de Autoritatea pentru Protectia Consumatorului, sustine chiar presedintele ANPC.
Este vorba de acele credite la care dobanda, exprimata in functie de un indice intern al bancii, s-ar putea injumatati, potrivit unei ordonante a Guvernului.
Pana pe 20 septembrie bancile sunt obligate sa inlocuiasca in toate contractele dobanda interna cu dobanzile oficiale ale pietei, EURIBOR sau ROBOR, care sunt insa mult mai mici. De exemplu, la un credit in valuta, la care banca are o marja de 4%, dobanda ar trebui sa coboare de la 10 la doar 5%.
Bancile vor sa mareasca insa marja, astfel ca dobanda platita de client sa ramana nemodificata. Aici incepe conflictul: autoritatile spun ca marja poate fi marita, insa DOAR cu acordul clientului, atunci cand acesta va primi notificarea privind schimbarea contractului.
Potrivit unei ordonante a Guvernului, bancile trebuie sa modifice contractele de imprumut, astfel incat dobanda sa fie calculata dupa o formula transparenta.
Clientii au la dispozitie 15 zile pentru a accepta noile clauze. Daca nu raspund in acest termen, se considera ca au fost de acord cu noile conditii.
Bancile care au folosit inainte indici proprii vor trece in actul aditional o marja mai mare, pentru ca dobanda platita de client sa nu scada.
Bancile spun ca inlocuirea indicelui de referinta intern cu indicii de piata EURIBOR si ROBOR trebuie sa fie insotita de o majorare corespunzatoare a marjei de dobanda. Adica, daca indicele este cu 5 % mai mic, marja trebuie sa creasca tot cu 5%.
Bancile fac presiuni pentru modificarea Ordonantei care a introdus noile reguli pentru calculul dobanzilor, dar autoritatile se opun oricarei schimbari. Ordonanta a fost deja aprobata in mai multe comisii ale Parlamentului fara nci o modificare.
In trecut, multe banci, chiar si cele mai mari, au acordat credite la care dobanda platita de client era calculata in functie de o dobanda interna a bancii, plus o marja.