Raport BM: Criza datoriilor statelor din zona euro afecteaza si Romania

Ultima actualizare: 28-08-2012 20:17
criza economica

Romania este vulnerabila la criza datoriilor de stat din zona euro, din moment ce sistemul financiar este strans interconectat cu cele din state europene puternic indatorate, iar economia romaneasca a atras investitii masive din Grecia.

Intr-un raport al Bancii Mondiale se arata ca, desi s-ar putea sa existe o rezolvare normala, lina, a crizei din zona euro, nu este exclusa posibilitatea unei "ajustari dezordonate", cu un impact sever atat pentru cele cinci state europene dezvoltate aflate in dificultate prin prisma datoriilor ridicate (Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda si Italia), cat si pentru economiile in dezvoltare din regiune.

Insa chiar si in cazul scenariului optimist, statele in tranzitie si regiunile care au legaturi financiare si economice stranse cu aceste cinci tari s-ar putea confrunta cu "repercusiuni importante", scrie in raportul Perspective Economice Globale 2010.

Criza datoriilor de stat din zona euro a inceput la sfarsitul anului trecut in Grecia, dupa ce guvernul elen a anuntat un deficit bugetar de peste 13% din PIB pentru anul 2009, cu mult peste estimarile inaintate de cabinetul anterior catre autoritatile UE, in contextul unei datorii publice apropiate de 120% din PIB, sau peste 265 miliarde euro.

Costurile de finantare suportate de guvernul elen au crescut puternic in primele luni ale acestui an, iar ulterior criza s-a extins si catre alte tari cu datorii si deficite mari din zona euro, investitorii cerand dobanzi tot mai mari acestor state si manifestand tot mai putina incredere.

In raportul prezentat joi, Banca Mondiala avertizeaza ca o criza de incredere, un default (intrarea in incapacitate de plata) sau o restructurare masiva a datoriilor uneia dintre cele cinci state din zona euro aflate in dificultate ar putea avea consecinte serioase pentru economia globala.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO