Primul loc in UE dupa cresterea economica din T3
Romania ocupa primul loc in UE in functie de cresterea economica din trimestrul al treilea, de 9,1% fata de aceeasi perioada de anul trecut, estimarile analistilor romani pentru ultimul trimestru al anului indicand o incetinire spre 6-7%.
Cresterea economica a Romaniei este de peste 11 ori mai mare decat media blocului comunitar, potrivit datelor Biroului european de statistica Eurostat, pe pozitia secunda in top se plaseaza Slovacia, cu o crestere economica de 7,1%, Polonia (5,6%) si Cehia (4,7%). La polul opus, contractii ale economiei au fost inregistrate in Letonia (-4,2%), Estonia (-3,3%), Danemarca (-1,4%) si Italia (-0,9%).
Analistii romani considera ca avansul PIB din trimestrul al treilea este impresionant pe total, dar evolutia pe componente este mai putin favorabila, reflectand reaccelerarea consumului si incetinirea investitiilor si a exporturilor, evolutii favorabile fiind inregistrate de cele doua domenii volatile, agricultura si constructiile. Conform datelor Eurostat, agricultura si constructiile au inregistrat in trimestrul trei o crestere de 34,8%, respectiv 28,6%, in timp ce industria si serviciile au incetinit semnificativ, la 2,9% si 3%.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In trimestrul patru ar trebui sa vedem, in opinia analistilor, o incetinire a industriei si constructiilor, agricultura trebuind sa aiba insa si spre finalul anului o pondere importanta la cresterea economica. Catalina Constantinescu, senior economist RBS Bank, estimeaza ca in ultimul trimestru al anului s-ar putea inregistra o crestere in jur de 7% in conditiile in care agricultura va inregistra in continuare un ritm inalt de crestere, de peste 25%. Ea estimeaza ca domeniul constructiilor va continua sa creasca, dar cu un ritm in scadere, de circa 20%, industria va creste cu circa 1%, iar serviciile cu 2,5%.
Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank, estimeaza ca in trimestrul patru agricultura va inregistra o crestere de 24%, serviciile vor accelera usor de la 2,6%, la circa 3%, in timp ce industria va inregistra o scadere de 1,4%. „Tinand cont de aceste cifre, riscurile sunt in mod semnificativ pentru o crestere mai mica de 5,4% in trimestrul patru”, spune el.
Pentru 2009 analistii anticipeaza injumatatirea ritmului de crestere economica, la circa 4%. Printre factorii de influenta analistii amintesc recesiunea la nivel mondial, scaderea ratingului de tara, precum si un cost mai ridicat de finantare, care influenteaza deja in mod negativ activitatea firmelor. Potrivit unui raport publicat joi de Citi Group, cresterea economiei romanesti se va contracta puternic anul viitor, coborand de la 7,8% in 2008 la 2,8% in 2009.