Preturile alimentelor pe piata mondiala, la un nivel record in decembrie

Dată publicare: 06-01-2011 00:00
Dată actualizare: 29-04-2012 01:32


Saracie

Totul ca urmare a cotatiilor mai mari ale zaharului, cerealelor si oleaginoaselor, a anuntat, miercuri, Organizatia Natiunilor Unite (ONU), depasind maximele din 2008, care au cauzat revolte soldate cu morti in Haiti si Egipt.

Un index format din 55 de materii prime, analizate de Organizatia pentru Alimente si Agricultura (OAA), a crescut pentru a sasea luna consecutiva, la 214,7 puncte, peste recordul anterior de 213,5 puncte atins in iunie 2008, potrivit unui raport lunar al ONU, citat de Bloomberg.

In noiembrie, indicele se situa la 206 puncte. Indicatorii pentru zahar si carne au atins cotatii record. Preturile la alimente ar putea creste si mai mult, daca recolta de cereale la nivel mondial nu se majoreaza "semnificativ" anul acesta, a avertizat in noiembrie OAA.

Anul trecut, in Mozambic au murit 13 persoane in proteste impotriva planurilor de majorare a pretului painii. "Exista, din pacate, potential pentru o crestere a preturilor cerealelor in contextul incertitudinilor mari. Daca se intampla ceva neasteptat cu recolta din America de Sud, exista suficient potential pentru avansul preturilor", a spus, intr-un interviu tlefonic, Abdolreza Abbassian, economist-sef la OAA.

Accizele cresc, carburantii se scumpesc. Benzina va ajunge aproape de 6 lei

Vine un nou val de scumpiri la alimente. Vezi lista noilor preturi!

Semne bune anul n-are! In 2011, painea se va scumpi sigur

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO