Pretul petrolului aproape de 110 dolari pe baril. Pretul benzinei va creste
Situatia mai mult decat tensionata din Libia si Orientul Mijlociu a dus pretul petrolului aproape de 110 dolari pe baril. Cel mai mare din 2008 incoace.
Din pacate, efectul se va simti imediat si la statiile de benzina de la noi, unde carburantii ar putea ajunge la 6 lei mai repede decat ne temeam. Cea mai mare companie petroliera de pe piata romaneasca a si anuntat majorari.
"Incepand cu zilele urmatoare, vor fi ajustari. Exista un grad de corelare foarte ridicat cu valorile internationale", spune Mariana Gheorghe, director general Petrom.
"Trendul este clar ascendent, ceea ce inseamna ca usor toate companiile vor revizui in sus pretul benzinei la pompa. Daca pretul petrolului va creste cu 10-20% in perioada urmatoare, cel putin cu 10-20% va creste si pretul benzinei", a declarat Dragos Cabat, analist economic.
Daca acum un an un litru de motorina costa sub 4 lei, acum pretul se apropie de 6. Si la benzina scumpirea a urmat acelasi traseu, ultima majorare fiind facuta acum o saptamana.
Totul porneste de la revoltele din Libia, una dintre cele 12 tari OPEC, marele exportatoare de petrol ale lumii.
"Cazul Libiei poate avea un impact semnificativ asupra pietei mondiale. Ganditi-va ca Libia detine cea mai mare rezerva de petrol din Africa, 44 miliarde de barili. Libia produce acum 2% din titeiul mondial, adica 1,6 milioane de barili pe zi", spune Neil Beveridge, consultant Stanford C. Berstein&Co.
Iar efectele se vad deja. Dupa ce companii precum Shell, British Petroleum sau Total si-au stopat productia ori si-au retras o parte din personalul care lucra in Libia, pretul titeiului a depasit 108 dolari barilul.
De situatia din Orientul Mijlociu vrea sa profite Rusia, principalul producator de titei din lume. Gigantii rusi anunta ca vor sa-si majoreze productia pentru a suplini diferenta de productie pierduta din Libia. Aceasta aproviziona Franta, Germania cu 14% din totalul de titei produs si China cu 10%.
Analistii spun ca astfel ar creste dependenta tarilor lumii fata de Moscova, la fel ca si in cazul gazelor.