Pretul gazelor naturale, stabilit in dezavantajul romanilor
Aceasta este concluzia la care a ajuns un oficial din Ministerul Economiei. El acuza usurinta cu care tariful a tot crescut la cererea companiilor din acest domeniu.
Iata ca nu este doar impresia noastra ca pretul gazelor naturale a crescut prea mult in ultimul timp, desi erau motive suficiente sa avem ieftiniri.
Vineri, un secretar de stat al Ministerului Economiei a afirmat ca Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei nu este atat de impartiala pe cat ar trebui.
Ba mai mult, favorizeaza chiar companiile care ne furnizeaza gazele naturale.
Pe de alta parte, majorarea tarifelor la electricitate nu a urmat cresterile celor de la gaze naturale, spune reprezentantul ministerului, ceea ce dezavantajeaza producatorii de energie care sunt detinuti de stat in proportie de 100%.
Parerea ministerului este ca procedurile de stabilire a pretului si de negociere trebuie schimbate.
Atat furnizorii de gaze naturale, cat si cei de la autoritatea din domeniu au refuzat sa comenteze aceste afirmatii.
Gazele s-au scumpit anul trecut cu peste 20% dupa ce furnizorii cerut aceste majorari catre Autoritatea Nationala din domeniu.
Companiile care ne furnizeaza gaz si-au justificat scumpirile cu majorarea pretului la gazul pe care il importau de la Gazprom. Regula nu functioneaza insa si invers, de vreme ce acum pretul gazului a scazut, dar nici nu se pune problema de ieftiniri.
Motivul pentru care autoritatile nu au putere in fata furnizorilor este lipsa concurentei pe aceasta piata, spun specialistii.
Contactati de reporterii PROTV, atat cei de la Distrigaz, cat si cei din autoritatea din domeniu, au refuzat sa comenteze declaratiile secretarului de stat.
Ministerul Economiei nu mai vrea sa vanda companiile din energie, urmand sa le privatizeze pe bursa.