Poluatorul plateste! Modul de calcul al taxei auto va fi schimbat din 2011?
Nu ne-am saturat de vechituri si pace. Un raport facut recent arata ca masinile second-hand se vand de patru ori mai bine decat cele noi, asa ca, in disperare de cauza, autoritatile se gandesc sa modifice din nou taxa auto.
Culmea, nici macar "Programul Rabla" nu poate sa salveze industria de automobile, pentru ca oamenii si-au luat voucherele, iar acum stau si asteapta sa se ieftineasca masinile din reprezentante.
Ca sa va faceti o idee, la fiecare masina noua inmatriculata, intra in tara alte patru second-hand. Data fiind situatia, autoritatile promit ca la sfarsitul lunii iunie toti soferii vor afla cum o sa arate taxa auto pe viitor, ca sa isi faca din vreme calculele.
Astfel, industria auto atarna de un fir de par.
Deocamdata, 12.300 de masini s-au vandut prin programul "Rabla", iar Romania este a doua in top, dupa Marea Britanie, la acest capitol. Cu toate astea, clientii vor ca dealerii auto sa lase si mai mult din pret.
In total, 56.000 de masini vechi au ajuns la Remat in primele doua luni. Asadar, multi tin inca de tichete, sunt de parere specialistii prezenti marti la un seminar organizat de agentia Mediafax.
Un grup de lucru interministerial analizeaza deja oportunitatea modificarii taxei auto.
La randul sau, fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi preciza, anul trecut, ca autoritatile intentionau sa introduca din 2010, in locul taxei de poluare, un impozit calculat in functie de gradul de poluare.
Taxa auto a fost introdusa de Guvern in luna aprilie 2008, fiind calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza capacitatii cilindrice si emisiilor de dioxid de carbon.
Pe fondul cresterii numarului de masini second-hand importate, Guvernul a decis, in luna decembrie 2008, ca taxa de poluare auto perceputa la achizitia masinilor noi sa fie suspendata, incepand cu 15 decembrie 2008 pana la sfarsitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizari de pana la 2.000 centimetri cubi inmatriculate pentru prima data in Romania si in Uniunea Europeana. Exceptia a fost ridicata la inceputul acestui an.
Guvernul estimeaza ca va colecta in acest an din taxa de poluare pentru autovehicule o suma totala de 1,65 miliarde lei, un nivel similar prognozei pentru 2009, dar cu peste un miliard de lei mai mult decat incasarile efective inregistrate pana la sfarsitul anului trecut.