Numarul creditelor acordate a crescut, dupa reducerea dobanzilor
Cu pasi marunti, dar siguri, bancile au inceput sa acorde iar imprumuturi, dupa ce in primele doua luni ale anului, activitatea de creditare a fost practic inghetata.
Astfel, cererea a crescut din martie si cu 20%, mai ales ca apartamentele si casele si-au injumatatit preturile, in anumite cazuri.
Chiar daca inca sunt cu mult peste cele de anul trecut, dobanzile la credite au devenit ceva mai suportabile in ultima perioada. Astfel, pentru un credit ipotecar in euro variaza intre 9 si 15%. In schimb, pentru imprumuturile in lei, dobanzile sunt mai mari: intre 11 si 30%.
Cel putin cinci banci au redus dobanzile in ultima perioada si, cel mai probabil, urmeaza si altele, mai ales ca in aproximativ doua saptamani, vor intra in conturile BNR si banii de la FMI.
Bancile se vor uita insa cu mare atentie cui dau credite. Asta pentru ca volumul restantelor a depasit in primavara 1,3 miliarde de lei.
Dupa un inceput de an in care numarul de imprumturi acordate tindea spre zero, bancherii par ca s-au trezit din amortire. Si-au dat seama ca nu au cum sa reziste, daca nu acorda credite. Asa ca au inceput sa reduca din dobanzi si sa accepte o parte dintre dosarele depuse. Ce-i drept si romanii le-au calcat iar pragul, dupa ce au vazut la ce preturi au ajuns casele.
Dobanzile au scazut in ultimele luni. De exemplu, rata pentru un credit imobiliar de 80.000 de euro a scazut de la 880, la 720 de euro si poate sa ajunga, in cel mai bun caz, la 500 de euro. Dar, cu o floare nu se face primavara.
Daca anul trecut, avansul solicitat de banca era de 15% din valoarea imprumutului, acum ajunge la 25 chiar 30%. Iar cand va calculeaza suma maxima pe care o puteti solicita, banca o sa ia in considerare doar 40-50% din venituri, fata de 65% anul trecut.