Fiecare al saselea client care a luat un credit are restante
Un sfert dintre romani spun deja ca daca ar putea sa dea timpul inapoi cu un an sau doi, s-ar imprumuta mai putin si ar economisi mai mult.
Cresterea numarului de restantieri reprezinta o problema reala, mai ales daca ne gandim la cei care au luat credit cu garantie imobiliara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Datele Bancii Nationale arata ca, in doar 12 luni, valoarea restantelor s-a dublat. La fel si numarul de restantieri. Ponderea lor se apropie de 18% din totalul celor care s-au imprumutat cu peste 20.000 de lei.
Categorie in care intra si cei care au luat credite cu garantie imobiliara, de regula in valuta. Odata cu cresterea cursului, acestia au de dat tot mai multi lei la banca, in timp ce valoarea locuintelor a scazut.
Indicele imobiliar BREI pentru locuinte vechi a coborat intr-un an aproape la jumatate, de la 1.950 la 1.133 de euro pe metrul patrat.
Daca cineva a cumparat anul trecut, in martie, un apartament de 100.000 de euro, din care 80.000 imprumutati de la banca, constata acum ca locuieste intr-un apartamant de 60.000 de euro si are o datorie la banca de 76.000 de euro.
Cine nu mai poate plati banca ii va vinde la licitatie locuinta ipotecata, dar va lua cu 16.000 de euro mai putin decat are de recuperat de la client.
Din cauza caderii pietei imobiliare, majoritatea bancilor apeleaza la executia silita doar ca la o masura extrema. Prefera sa reesaloneze creditul sau chiar sa suspende plata ratelor pentru o perioada, daca omul si-a pierdut locul de munca.