Romanii, revoltati: scade dobanda la euro, nu insa si rata la banca
"A scazut dobanda internationala pentru euro, de ce nu scade si rata noastra la banci?", se intreaba nervosi sute de romani in aceste zile.
Desi in contracte scrie clar ca dobanda lor depinde de cealalta, care a scazut drastic, ei platesc la fel de mult. Asa ca de la inceputul anului Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a primit peste 600 de plangeri, cam 200 pe luna.
In ultimele 6 luni, dobanda a scazut rapid, de la 5% in octombrie, la 1,4% in prezent. Multi clienti au descoperit ca aceasta scadere nu se vede si in contractele lor.
"Acesti consumatori au credit cu dobanda variabiala, nu cu dobanda fixa. Fiind un credit cu dobanda variabila, teoretic, dobanda poate varia in functie de un indice international, gen EURIBOR," spune Irina Vasilescu, sef serviciu ANPC.
Bancile de la noi calculeaza dobanda la creditele in euro dupa formula EURIBOR, plus o marja de aproximativ 5%. Asta insemna ca o dobanda care in octombrie urcase la 10% pe an ar trebui sa scada acum la 6,4% pe an.
De la inceputul anului, Autoritatea pentru Protectia Consumatorului a intentat 27 de procese unor banci si societati de leasing pentru nerespectarea acestei reguli.