Nu stie de unde sa mai scoata bani. Guvernul privatizeaza tot ce mai are
Anul acesta Executivul scoate la vanzare CFR Marfa, Termoelectrica, dar si companii strategice precum Romgaz, Transgaz si Transelectrica. In plus, ministrul comunicatiilor spune ca va obtine un miliard de euro din vanzarea actiunilor la Romtelecom.
Pana si privatizarea CEC-ului este posibila, anunta colegul sau de la Finante. Ministerul Economiei a anuntat ca vrea sa obtina 660 de milioane de euro anul acesta din privatizari.
Specialistii spun insa ca suma ar putea fi mult mai mare, deoarece vorbim despre companii precum Petrom, Romgaz, Transgaz si Transelectrica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Exista deja clienti interesati. State Grid China, cea mai mare companie energetica din China, va depune in cateva zile o oferta pentru actiunile Transelectrica.
La Ministerul Comunicatiilor, Posta si Romtelecom sunt companiile care starnesc cel mai mare interes.
Exista si reversul medaliei. In urma privatizarilor, mii de oameni isi pierd locul de munca. In cazul Romtelecom, de exemplu, aproape 5000 au fost sau urmeaza sa fie dati afara.
Au intrat in vizor si proprietatile imobiliare. Presedintele a cerut privatizarea RAAPPS, care detine sute de vile, apartamente, terenuri si spatii comerciale. Si aici vorbim de sute de milioane, chiar miliarde de euro.
De exemplu, Hotelul Triumf a fost evaluat la aproximativ 30 de milioane de euro. Lista continua cu CFR Marfa si Termoelectrica, unde pierderile sunt de peste 100 de milioane de euro si unde lucreaza aproximativ 20.000 de oameni.
Este luata din nou in calcul privatizarea CEC-ului, evaluat in 2006 la 500 de milioane de euro.
Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar, spune ca este important ce se va face cu banii, care ar trebui sa se duca in investitii, si nu in pensii si salarii umflate.
Romania nu este singurul stat care apeleaza la privatizari. Asa au strans miliarde de euro si Grecia, Turcia, Bulgaria, Rusia sau Croatia.