Niciun dubiu! Sterling Resources are drept de exploatare extins
O bucata din platoul continental castigat de Romania acum doua zile la Haga a fost concesionata inca de la sfarsitul anului trecut, inainte sa o primim oficial.
Asta reiese dintr-o anexa a unui contract aprobat prin Hotarare de Guvern in noiembrie si desecretizata astazi. Asadar, o companie canadiana are dreptul sa exploateze gaze naturale si petrol, si in zona disputata cu Ucraina.
Potrivit Mediafax, vor fi facute cercetari pentru a se afla cum a fost transformat un contract de exploatare, prin care statul primea o parte din productie, intr-unul de concesiune prin care ia doar o taxa.
In 1992, compania Sterling Resources a primit doua perimetre in explorare in platoul continental al Romaniei. In 1997 a fost declansat litigiul cu Ucraina privind platoul continental, iar lucrarile de explorare au incetat.
Guvernul Tariceanu a aprobat totusi o Hotarare de Guvern anul trecut care prevedea ca, daca Romania castiga la Haga, compania canadiana poate exploata si acea parte din perimetrele initiale care erau in litigiu cu Ucraina.
In replica, compania canadiana a transmis astazi ca hotararea Guvernului Tariceanu nu a facut decat sa prelungeasca contractul din 1992.
Actul aditional aprobat prin Hotararea de Guvern din noiembrie 2008 a fost semnat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Sterling Resources in august 2007, cand nu se putea anticipa data emiterii hotararii Curtii Internationale de Justitie sau continutul acesteia.
Actul aditional a vizat alinierea prevederilor acordului petrolier, incheiat in anul 1992, la dispozitiile legislative actuale, cu precadere cele in materie petroliera, fiscala si de mediu.
Cu toate acestea, contractul din 1992 era favorabil statului. Potrivit acestuia, statul primea o parte din productia de petrol si gaze naturale extrase din Marea Nagra.
Conform actualului contract, care a fost modificat in 2007 si aprobat in 2008, statul nu mai primeste resurse in cantitate bruta, ci beneficiaza de aceste zacaminte doar prin taxele aplicate companiilor care exploateaza platoul continenta. Iar acestea sunt foarte mici, variind intre 3%-13% din valoarea si cantitatea resurselor extrase.
Tot astazi, Traian Basescu a avut o discutie telefonica cu omologul sau Victor Iuscenko, in care s-a ajuns la concluzia ca cele doua tari vor respecta hotararea Curtii Internationale de Justitie de la Haga.