Moda romaneasca ingenunchiata de criza financiara


Ultimul update: Vineri 23 Martie 2012 14:36
Data publicarii: Vineri 09 Iulie 2010 00:00
Categorie: Stiri Economice

Moda romaneasca a ajuns pe marginea prapastiei. Nu mai vand magazinele cu bunuri de larg consum, cu atat mai putin designerii exclusivisti.

Mihai Albu, de exemplu, recunoaste ca, de teama crizei, a luat masuri exagerate: si-a inchis buticurile din tara si a vandut una dintre masinile firmei. Desi a avut un sezon bun, in care comenzile au fost destul de numeroase, ii este teama de perioada urmatoare.

Este unul dintre cei mai cunoscuti creatori de pantofi din Romania, cu magazine in Bucuresti si in toate orasele importante: Timisoara, Brasov si Sibiu. Acum "am hotarat sa inchid cateva magazine, mi-am limitat cheltuielile cu 30%, desi puteam sa ma descurc si cu 20%", spune Mihai Albu.

Din pacate, a dat afara si un sfert dintre angajati. A taiat cat a putut de peste tot. Chiar si bugetul pentru telefoanele mobile ale companiei l-a redus la 800 de lei pe luna. "De ce sa dam bani aiurea, cand putem sa ne protejam?", se intreaba designerul.

Mihai Albu se orienteaza mai nou pe comenzile on-line.

E rau si pentru cei care conduc agentii de modelling: "Cele doua paliere care au scazut sunt volumul de job-uri si tarifele. Volumul a scazut undeva cu 30 - 35%, iar tarifele inspre 25% - 30%, deci cumulate putem spune ca businessul de modelling a scazut cu 50%, bussinesul de moda cred ca a scazut cu mai mult de 50%", spune Liviu Ionescu, agent de modele.

Un model care castiga in medie 1.000 de lei pe luna anul trecut, acum ia jumatate. Scapa numai cele foarte bune, care prind contracte in strainatate. Restul, nu.

Criza reduce numarul nuntilor. Si natalitatea a scazut cu 4%
Criza le-a injumatatit veniturile avocatilor
Iesim din criza? Industria a crescut cu 5% in primele cinci luni din 2010
VIDEO PROTVPLUS.RO