Ministrii de Finante UE discuta despre consolidarea fondului de salvare

15-02-2011 00:31

euro

Ministrii de Finante din zona euro analizeaza solutii de consolidare a fondului de salvare financiara in valoare de 440 miliarde de euro, dar Germania este reticenta in privinta suplimentarii acestuia.

Discutiile de luni au rolul sa pregateasca terenul pentru "un pachet mai cuprinzator" de masuri pe care liderii europeni spera sa il stabileasca in martie, pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane. Desi nu exista un consens privind modificarile posibile, liderii din zona euro par sa fie aproape de un acord ca Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara trebuie sa fie mai puternica si mai flexibila.

"Cel mai important este sa ne asiguram ca fondul de 440 miliarde de euro poate fi folosit, sa ii dam mai multa flexibilitate pentru a opera pe piata. Cred ca ar trebui sa fie un consens politic in aceasta privinta", a delcarat ministrul de Finante din Luxemburg, Luc Frieden.

Fondul de stabilitate beneficiaza de garantii guvernamentale de pana la 440 miliarde de euro, dar capacitatea sa efectiva este de numai 250 de miliarde de euro. Aceasta suma ar putea fi insuficienta pentru sustinerea a mai mult de doua tari, in cazul in care Portugalia si posibil Spania vor fi nevoite sa ceara sprijin financiar, dupa exemplul Greciei si Irlandei.

Pentru cresterea capacitatii de creditare, tarile din zona euro analizeaza fie majorarea garantiilor, fie cresterea garantiilor si injectarea de capital in fond.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO