Lupta stransa intre contabilii si expertii fiscali din Romania

01-09-2008 01:00
Sursa: Pro TV


Primii nici nu vor sa mai auda despre examenul pe care sunt nevoiti sa il sustina ca sa fie declarati consultanti.

Sunt contrazisi insa de reprezentantii Camerei Consultantilor Fiscali care spun ca cele doua meserii sunt separate si ca avem nevoie de specialisti autorizati.

Scandalul a inceput acum un an dupa ce contabilii au fost obligati printr-o lege noua sa dea examen daca vor sa ofere in continuare sfaturi fiscale- companiilor. Asa ca s-au revoltat acuzand autoritatile ca au gasit inca o cale ca sa stranga bani.

Ca sa fie recunoscut si sa obtina si autorizatie de consultant fiscal un contabil este obligat sa scoata din buzunar 1.845 de lei. Daca vrea sa lucreze prin firma sa, trebuie sa achite 2.500 lei taxe. Consultantii fiscali se apara cu legea.

Prezenti la cel de-al 17-lea Congres al Profesiei Contabile Romane, expertii straini le-au dar dreptate contabililor.

In prezent, exista doua hotarari ale Ministerului de Finante care se bat cap in cap. Una spune ca un expert contabil nu are nevoie de inca o eticheta ca sa ofere sfaturi fiscale, iar cealalta impune obtinerea autorizatiei pentru aceasta meserie noua. Ca sa intelegeti, peste 200 de mii de proprietari de firme din Romania risca sa-si vada propriul contabilul acuzat ca a incalcat legii.

VIDEO PROTVPLUS.RO