Cursul euro sensibilizeaza pana si bancile: amanare la plata ratelor!
Ziua si durerile de cap provocate de euro, care a inregistrat, un nou record istoric, al cincilea, de la inceputul anului. Cursul oficial anuntat de BNR s-a apropiat de 4,31.
In aceasta situatie si bancherii se gandesc foarte serios, la clientii care nu-si mai pot rambursa rata. Pentru romanii care se confrunta cu o astfel de situatie dificila, bancile accepta o amanare a platilor de cateva luni.
Cursul oficial anuntat miercuri de BNR este de 4,3095 lei pentru euro si de 3,3364 lei pentru un dolar american.
Alegeri 2024
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
La casele de schimb, un euro se vindea miercuri si cu 4,38 de lei.
Oficalii BNR pun deprecierea leului pe seama contextului regional, mai mult decat pe problemele interne si arata cu degetul spre celelalte valute din regiune, care pierd si ele teren in fata monedei euro.
O veste buna vine insa din partea specialistilor. Daca in urma cu cateva saptamani, toti spuneau in cor ca leul doar se va deprecia in 2009, acum o parte dintre finantisti s-au razgandit si spun ca am ajuns aproape de varf si ca moneda nationala isi va recapata vigoarea, in a doua jumatate a anului.
Bancherii precizeaza ca nu sunt, inca, foarte ingrijorati de curs, dar admit ca vor avea si ei probleme mari, daca euro continua sa se intareasca.
Deja restantele populatiei s-au inmultit. Asa ca de voie, de nevoie, bancile vin cu solutii pentru cei care pur si simplu nu mai au bani de rata, pentru ca au fost concediati ori sunt depasiti de situatie din cauza slabiciunii leului.
Este clar ca multi dintre romani s-au speriat cand au vazut ca dobanzile au crescut, iar leul s-a depreciat cu 23 de procente din vara anului trecut, asa ca n-au mai dat pe la banci. Cifrele vorbesc de la sine.
Bancherii anunta ca vor fi intelegatori cu romanii care pana nu demult, au fost platnici, iar acum sunt stramtorati. Sunt dispusi sa negocieze reesalonari sau refinantari in conditii mai avantajoase ca pana acum. De asemenea, accepta si amanarea ratelor sau schimbarea scadentei acestora.