Cursul euro sensibilizeaza pana si bancile: amanare la plata ratelor!


Ultimul update: Marti 08 Mai 2012 05:19
Data publicarii: Miercuri 21 Ianuarie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

Ziua si durerile de cap provocate de euro, care a inregistrat, un nou record istoric, al cincilea, de la inceputul anului. Cursul oficial anuntat de BNR s-a apropiat de 4,31.


In aceasta situatie si bancherii se gandesc foarte serios, la clientii care nu-si mai pot rambursa rata. Pentru romanii care se confrunta cu o astfel de situatie dificila, bancile accepta o amanare a platilor de cateva luni. 

Cursul oficial anuntat miercuri de BNR este de 4,3095 lei pentru euro si de 3,3364 lei pentru un dolar american. 

La casele de schimb, un euro se vindea miercuri si cu 4,38 de lei.

Oficalii BNR pun deprecierea leului pe seama contextului regional, mai mult decat pe problemele interne si arata cu degetul spre celelalte valute din regiune, care pierd si ele teren in fata monedei euro.

O veste buna vine insa din partea specialistilor. Daca in urma cu cateva saptamani, toti spuneau in cor ca leul doar se va deprecia in 2009, acum o parte dintre finantisti s-au razgandit si spun ca am ajuns aproape de varf si ca moneda nationala isi va recapata vigoarea, in a doua jumatate a anului. 

Bancherii precizeaza ca nu sunt, inca, foarte ingrijorati de curs, dar admit ca vor avea si ei probleme mari, daca euro continua sa se intareasca.

Deja restantele populatiei s-au inmultit. Asa ca de voie, de nevoie, bancile vin cu solutii pentru cei care pur si simplu nu mai au bani de rata, pentru ca au fost concediati ori sunt depasiti de situatie din cauza slabiciunii leului.

Este clar ca multi dintre romani s-au speriat cand au vazut ca dobanzile au crescut, iar leul s-a depreciat cu 23 de procente din vara anului trecut, asa ca n-au mai dat pe la banci. Cifrele vorbesc de la sine.

Bancherii anunta ca vor fi intelegatori cu romanii care pana nu demult, au fost platnici, iar acum sunt stramtorati. Sunt dispusi sa negocieze reesalonari sau refinantari in conditii mai avantajoase ca pana acum. De asemenea, accepta si amanarea ratelor sau schimbarea scadentei acestora.

Tags: curs valutar, euro, leu,

Maxim istoric! 1 euro = 4,3025 lei
A. Vasilescu: O depreciere abrupta a leului nu ar trebui sa ne sperie
4 lei =1 euro! Acesta va fi cursul mediu in 2009, potrivit prognozelor
VIDEO PROTVPLUS.RO