Vezi aici de ce sa prabuseste leul si care sunt efectele acestei scaderi!
"Vi se pare mult ?" Aceasta era intrebarea usor ironica a guvernatorului Isarescu interpelat joi in legatura cu un euro periculos de mare. Iata ca se poate si mai mult, a venit raspunsul de la BNR care a anuntat vineri un curs cu adevarat istoric: 4,21.
Cursul oficial anuntat de BNR este de 4,2127 de lei pentru un euro si de 3,0729 lei pentru un dolar american.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Este vorba despre un maxim istoric, cu sapte bani peste recordul precedent de 4,14 lei pentru un euro inregistrat in 6 ianuarie 2004.
Specialistii spun ca leul se prabuseste din cauza faptului ca investitorii straini nu mai au incredere in economia romaneasca si privesc cu scepticism coalitia politica aflata la guvernare.
Tot ei spun ca moneda nationala nu este ajutata nici de faptul ca statul are in momentul de fata datorii de peste 5% din produsul intern brut, adica de aproximativ 7 miliarde de euro.
Vestea este foarte proasta si pentru cei care inca mai spera sa ia un imprumut. Din cauza cursului, o familie cu venituri de 7000 de lei poate sa primeasca un credit de cel mult 58.000 de euro fata de 70 000 in octombrie.
Vineri dimineata, la ora 09.55, pentru prima data in istorie, euro a depasit pe piata interbancara nivelul de 4,2 lei. Casele de schimb au preluat din mers informatia si cinci minute mai tarziu, la ora 10.00 pe Calea Mosilor vindeau moneda unica la 4,25 lei.
La 13.00 a venit si anuntul Bancii Nationale si astfel am aflat cu totii ca la oficial un euro este cotat la 4.21 lei.
Foarte multi romani sunt pur si simplu speriati. Au si de ce. Daca in urma cu sase luni rata lunara pentru un credit de consum de 20 000 de euro era de 1100 de lei, astazi se apropia de 1700.
Ca sa nu ramana in urma cu plata, unii incerca sa fie cat mai calculati. De pilda, nu mai merg cu taxiul sau la restaurant.
Specialistii spun ca cei mai vulnerabili la aceasta depreciere a leului vor fi distribuitorii de medicamente si importatorii de autoturisme sau electronice, unde vanzarile au scazut de sarbatori fata de 2007.
Evolutia cursului ilustreaza perfect situatia dificila in care se afla economia romaneasca. Peste doua saptamani, o delegatie a FMI este asteptata la Bucuresti asa ca nu e exclus ca autoritatile sa discute si despre un posibil imprumut.