La vremuri grele, solutii disperate: reesalonarea creditelor
Cu un curs atat de defavorabil leului, pana si bancherii incep sa isi faca socoteli. Vor sa evite cu orice pret momentul in care clientii vor aparea la ghiseu cu cheile de la casa sau de la masina in mana in loc de rata.
Cu totii cauta solutii pentru a-i usura pe oamenii disperati de povara unui imprumut in valuta. La inceputul lui 2008, chiar si in cele mai pesimiste scenarii bancherii luau in calcul un nivel de cel mult 4,2 lei pentru un euro.
Si iata ca s-a apropiat pana la 4,3, iar restantele oamenilor au inceput sa creasca si sa se adune de la o luna la alta. Fortati de imprejurari, specialistii din banci au inceput sa caute solutii pentru a se asigura ca romanii le vor inapoia datoriile.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Deja au anuntat ca sunt dispusi sa faca reesalonari cei de la BRD, Raiffeisen, Bancpost, OTP, MKB Romexterra si Banca Transilvania.
De exemplu, pentru un credit de consum de 15.000 de euro luat pe 5 ani, rata lunara este acum de 425 de euro. Dupa reesalonare, perioada de creditare creste la 9 ani, iar rata scade la 338 de euro. Ce-i drept, clientul va plati o suma mai mare la sfarsitul acestei perioade, sa-i spunem, de gratie.
In unele cazuri, perioada de creditare pentru imprumuturi de consum poate sari de 10 ani daca este adusa si o garantie imobiliara. Pe de alta parte, creditele ipotecare pot fi intinse pana spre 30, chiar 35 de ani.
Potrivit datelor BNR, in Romania sunt peste 24 de banci al caror portofoliu de credite in valuta depaseste 50% din totalul imprumuturilor, iar pentru 13 dintre acestea procentul sare de 70%. Asa ca este in interesul bancherilor sa se asigure ca banii vor continua sa le intre in cont.