Inghetarea salariilor, una dintre posibilele conditii ale FMI
Dureri de cap, dar si oportunitati. Cam asta ne-ar putea aduce un acord cu FMI. Este mesajul lui Mugur Isarescu catre membrii cabinetului, reuniti la nivel inalt ca sa discute despre posibilitatea unui imprumut extern.
Dupa cum ne-au obisnuit deja, expertii Fondului Monetar International au inceput discutiile devreme. Oficial, niciuna dintre parti nu a pus vreo conditie. Insa surse apropiate negocierilor au declarat ca foarte greu vor fi acceptate noi cresteri salariale in 2009.
Nu sunt excluse majorari in unele domenii, insa acestea in niciun caz nu vor fi mai mari decat rata inflatiei. In plus, se pare ca Ministerul Muncii va fi nevoit sa accepte indrumarile Bancii Mondiale in ceea ce priveste legea salarizarii unice in sistemul bugetar si eliminarea sporurilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Toate implicatiile sociale, economice si financiare ale unui acord de finantare externa au fost analizate vineri de comitetul interministerial infiintat in urma cu doua zile tocmai pentru acest scop. Din el fac parte 4 ministri de la PD-L, 4 de la PSD, primul ministru Emil Boc, iar invitat special la discutii a fost guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Cea mai mare "durere" a unui imprumut extern ar putea fi resimtita pe plan social. La stat, o mare parte dintre salarii ar putea fi inghetate, iar daca se va pune problema unor majorari izolate, acestea nu vor depasi 5%. In plus, Fondul ar putea sa impuna restructurarea administratiei publice, deci s-ar putea ajunge si la concedieri. Nimeni nu vrea insa sa recunoasca oficial aceste conditii.
Totusi, nici cei din FMI si nici cei din Ministerul de Finante nu mai ascund faptul ca Romania este pe cale de a intra in recesiune. Iar in aceste conditii si sa vrea guvernul nu va mai avea de unde sa dea salarii mari.
Exista insa si parti bune ale unui acord cu FMI. In ultimele saptamani, cursul euro/leu s-a stabilizat. Iar vineri, una dintre cele mai mari banci internationale prezente si in Romania a anuntat ca nu mai mizeaza pe deprecierea leului. In plus, o alta banca a anuntat ca reduce dobanzile la depozite. Ceea ce inseamna ca foamea de bani de pe piata s-a atenuat. Primul semn ca bancile sunt pe cale sa reia creditarea.