Inghetarea salariilor si reduceri de personal, conditiile imprumutului FMI?
Romania, ca de altfel orice tara are nevoie de finantare pentru a-si rambursa datoriile scadente si deficitul de cont curent. Cu ce pret? Ne explica Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR.
O delegatie a Fondului Monetar International este prezenta la Bucuresti pentru negocierea unui imprumut extern. Cifrele pentru anul 2009 variaza intre 7 si 15 miliarde de euro. Nu se stie insa exact cuantumul acestui imprumut, iar o parte dintre discutiile cu reprezentantii FMI se vor axa si pe acest aspect.
In afara de latura financiara, acordul cu FMI reprezinta si un semnal pozitiv, ca lucrurile functioneaza asa cum trebuie.
Prin contractarea acestui credit extern, Romania se comporta responsabil, este de parere Lucian Croitoru, adaugand ca e preferabil ca aceste discutii sa se poarte in momente de “liniste”. Iar dobanzile pe care le vom plati sunt mult mai mici decat cele practicate de alte institutii, da asigurari consilierul Guvernatorului BNR.
Printre conditiile FMI s-ar putea numara si reformele structurale. Politica salariala din Romania ar putea fi revizuita, in sensul ca remuneratiile au crescut nejustificat in raport cu performanta.
Exista si bugetari care merita sa beneficieze de majorarea salariilor, direct proportional cu cresterea eficientei. “Cei care sunt in plus si care iau un salariu fara sa fie realmente nevoie de ei, trebuie eliminate”, a adaugat Lucian Croitoru. In momentul de fata, nu este necesar ca salariile din sectorul bugetar sa fie marite, asta pe langa faptul ca nu exista fonduri pentru acest lucru.
Asadar semnarea acordurilor de finantare cu FMI ar putea avea efecte neplacute pentru unii, dar si efecte pozitive pentru cei mai multi.