Inflatia a atins maximul din ultimii 2 ani: 7,58%. Si nu se opreste aici!
Daca la inceputul anului dobanzile erau chiar si cu patru puncte procentuale peste inflatie, acum se poate intampla exact pe dos in cazul celor care au economii in lei. Oarecum era de asteptat ca finantistii sa ne stimuleze sa ne tinem banii la ei.
Cresterea dobanzilor nu este sustinuta insa de toti bancherii, care cred ca ies mai bine daca se imprumuta intre ei decat sa ne dea noua bani in plus.
Asadar este posibil ca unii dintre clienti sa isi retraga banii daca tot nu se mai inmultesc si sa profite de promotiile comerciantilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acum cea mai mare dobanda de pe piata la depozitele in lei pe 12 luni este de 9% iar cea mai mica de 4,25%.
Preturile au crescut usor in august fata de iulie, cu doar 0,23%, dar cu peste 8% fata de anul trecut. Analistii spun insa ca scumpirile sunt sub nivelul asteptat tinand cont ca TVA-ul a crescut de la 19 la 24%. Se pare ca multi comercianti au suportat o parte din majorarea TVA pentru a-si pastra clientii.
Dupa ce in iulie s-au scumpit cel mai mult tigarile, fructele, legumele si transportul CFR, in august, majorarile au fost inregistrate la legume, conserve si oua.
In plus si cateva servicii s-au scumpit, cum ar fi apa-canal, transport urban sau salubritate.
Prognoza de inflatie pentru finele anului este de 8% urmand ca ea sa scada la jumatate in 2011, potrivit economistilor din banci.