In Romania s-au inventat "fraudele legale"! Sa ne mandrim?
Contracte cu dedicatie, castigate inainte de licitatii, si tertipuri la limita legii. Asta inseamna la noi achizitiile publice. Conform unui raport recent, in Romania au fost inventate "fraudele legale".
Banii publici se fura prin preluarea unor santiere sau prin furnizarea de bunuri si servicii. Asa ca si primariile, si ministerele sunt acum in controale.
Desi cine vine cu pretul cel mai scazut ar trebui sa castige, sub paravanul termenelor de executie foarte mici, care apoi se tot prelungesc, si al garantiilor pe zeci de ani, castiga firmele care cer suma cea mai mare. Si la licitatii pentru constructii, si la cele pentru bunuri.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Iata un termen aberant pentru mobilier la o primarie din vestul tarii. "Au castigat licitatia, desi termenul era in zile, au pus termen de livrare de 0,025 zile! Celalalt avea o zi si ei 0,025 zile", povestesc autoritatile.
Castigatorii pierd in cel mai rau caz 5% din valoarea contractului, daca nu isi respecta clauzele. Asociatia Oamenilor de Afaceri a sesizat autoritatile si in privinta unei alte metode: noi lucrari, prin acte aditionale.
"Castiga intai unul si dupa aia nu se mai face nici o licitatie. Anul trecut se reparau strazile in Bucuresti si brusc s-a descoperit ca mai trebuie facute niste lucrari, electricitate, lucruri complet in afara contractului de reparatie de strada prevazut, adica ala cu betonul, pe principiul tot era pe strada", explica Asociatia.
In urma raportului, se fac verificari atat in primariile capitalei, cat si in mai multe ministere.