In 2009, companiile isi reduc bugetul, dar si numarul de angajati
2009 este anul in care bugetarii, dar si cei din companiile private vor strange, deopotriva, punga. Cu totii sunt nevoiti sa reduca din costuri si, mai grav, sa puna pe hartie planuri de restructurare.
Analistii avertizeaza ca deficitul bugetar a atins 3%, adica nivelul maxim acceptat de Uniunea Europeana.
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut, joi, la inceputul sedintei de guvern, ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, ordine si disciplina in ceea ce priveste cheltuielile publice la Guvern si in toate ministerele.
Potrivit acestuia, angajatii din fiecare minister ar trebui sa se plimbe mai putin cu masina, sa intinda cu mai multa zgarcenie mesele festive si de protocol si, mai cu seama, sa rareasca deplasarile in strainatate.
Totodata, Calin Popescu Tariceanu le-a cerut tuturor sa reduca primele si sporurile. Acesta i-a cerut ministrului economiei sa ia masurile necesare pentru reducerea preturilor la achizitiile publice, fara sa opreasca proiectele de investitii.
Masuri similiare de reducere a costurilor si cheltuielilor iau in aceasta perioada si companiile private.
"Cea mai buna prima de Craciun este sa ai un loc de munca", a tinut sa puncteze managerul unei companii private nationale, invitat la un seminar organizat de Ziarul Financiar.
Managerii admit ca, de doua luni, au sedinte saptamanale in care iau in calcul o scadere a volumului de vanzari cu pana la 50%. Prin urmare, au renuntat sa investeasca in angajati si productie si au redus costurile drastic. Stiu ca fiecare euro economisit este un avantaj in fata competitorilor.
Acestea sunt amanunte care, astazi, ar putea salva o companie de la faliment. In plus, in tot mai multe dintre intreprinderi se monteaza aparate cu senzori, pentru stingerea automata a luminii. Angajatii sunt sfatuiti sa ia exemplul europeanului si sa se deplaseze spre serviciu cu bicicleta sau cu metroul, nu cu masina de firma.
Reprezentantii companiilor spun ca vor face o evaluare corecta a personalului si ca angajatii in varsta nu au de ce sa se simta vizati.
Statisticile arata ca aproape 13.000 de oameni si-au pierdut deja slujbele in octombrie, iar specialistii se feresc sa calculeze cati urmeaza sa fie concediati in 2009.
Recent, ArcelorMittal, cel mai important producator de otel la nivel mondial, a anuntat ca ar putea concedia pana la 9.000 de angajati.
Sursa: Pro TV
Etichete: criza, angajati, Călin Popescu Tăriceanu, concedieri, varujan vosganian, recesiune economica,
Dată publicare:
04-12-2008 00:00