FMI vrea buget pe 2010! Partidele refuza sa ingroape securea razboiului!
Avem securea deasupra capului si totusi ne permitem sa ne certam. Dupa ce reprezentantii FMI ne-au dat un ultimatum sa adoptam bugetul de stat pana pe 10 decembrie, fiecare partid vine acum in Parlament cu propria solutie.
Un lucru este clar: la nivel declarativ, toti liderii politici sunt de acord ca bugetul de stat trebuie adoptat pana in prima parte a lunii viitoare. Fiecare partid, insa, are propria viziune despre buget si spune ca nu vrea sa renunte la ea. Cu toate acestea, in comisiile parlamentare de specialitate toti vor trebui sa se puna de acord pentru una singura.
Guvernul, fiind unul demis, nu poate inainta Parlamentului un proiect de buget. Acesta va trebui insusit de un grup de parlamentari, ca si cand ar fi initiativa lor. Mai exista insa si o alta varianta discutata in ultimele zile: sa fie modificata legea, astfel incat Guvernului, fie el si interimar, sa i se creeze posibilitatea sa propuna parlamentului un proiect de buget.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In tot acest timp, reprezentantii FMI continua negocierile cu autoritatile romane. Luni s-au intalnit din nou cu oficialii BNR si cei ai Ministerului de Finante. Printre altele, FMI cere statului roman sa renunte la orice subventionare a companiilor cu datorii. Iar mesajul lor este insa cat se poate de clar: pierdeti 1,5 miliarde, daca nu adoptati bugetul pe 2010 !
O varianta a acestuia a fost finalizata de Ministerul de Finante. Se merge pe un deficit bugetar de 5,9% si pe o inflatie de 3,6%, sub cea de anul acesta. Cursul mediu luat in calcul este de 4,2 lei pentru un euro.
Opozitia nu accepta insa, cu una cu doua, varianta Guvernului. Liberalii, de exemplu, spun ca vor depune la Parlament propriul lor buget. Cu alte cuvinte, se impotrivesc impozitului forfetar si calcularii punctului de pensie fara sa fie luat in calcul salariul mediu. De asemenea, vor sa acorde 3,5% din PIB pentru investitii in modernizarea infrastructurii, 6% educatiei si 4% sanatatii.
Si social-democratii au propria viziune. Chiar daca aceastia dau de inteles ca vor sa lucreze pe varianta Executivului si sa vina cu sute de amendamente, social-democratii se impotrivesc marorarilor de taxe in 2010. In plus, vor mai multi bani pentru agricultura, sanatate si transporturi.
Cat despre cei de la UDMR, ei au in vedere amendamente la bugetul Ministerului Finantelor.
Schita bugetului. Vezi ce ne asteapta in 2010!
Sursa: Pro TV
Etichete: fmi, PSD, PNL, buget, UDMR, ministerul finantelor, criza financiara, PD-L,
Dată publicare:
02-11-2009 00:00