FMI ne ia la bani marunti, din nou. Sunt in joc 2,5 miliarde de euro!


Ultimul update: Sambata 03 Noiembrie 2012 02:57
Data publicarii: Marti 27 Octombrie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

O delegatie de la Washington va avea miercuri primele discutii cu autoritatile romane. 2,5 miliarde de euro ar trebui sa intre in conturile BNR si in cele ale Ministerului de Finante.

Specialistii Fondului ne gasesc mai rau decat ne-au lasat in vara. Romania este in plina criza politica, Guvernul a fost demis, iar politicienii sunt mai preocupati de campanie decat de bunul mers al economiei.

Restructurarea agentiilor si concediul fara plata pentru bugetari, doua masuri care ar fi trebuit sa taie din cheltuielile Guvernului nu au fost puse in aplicare, desi erau incluse in acordul cu FMI. Iar bugetul pentru 2010 este inca la Ministerul de Finante, chiar daca trebuia adoptat cu mult timp in urma.

Se pare insa ca vom scapa si de aceasta data, iar Guvernul isi va primi banii cu chiu cu vai. Fara ei nu ar avea de unde sa plateasca pensiile si salariile.

Nu este insa exclus ca atitudinea lor sa se schimbe dupa alegeri. Acum se uita cu mare atentie la bugetul pe anul viitor si vor sa stie ce o sa faca guvernul cu banii.

In ceea ce priveste o eventuala majorare a taxelor si impozitelor, se pare ca am scapat deocamdata.

Pe de alta parte, cei de la FMI cred ca Romania se va incadra anul acesta in tinta de deficit bugetar de 7,3% si se asteapta la o scadere a economiei de 8%. Reprezentantii Ministerului de Finante sustin ca au finalizat recent bugetul pe 2010. Cursul mediu luat in calcul este de 4,2 lei pentru un euro. Iar produsul intern brut este estimat la 125 de miliarde de euro.

Autoritatile mizeaza pe o crestere economica de 0,5% si sustin ca nu au luat in calcul majorarea taxelor sau a impozitelor. Cei de la finante merg pe un deficit bugetar de 5,9% si pe o inflatie de 3,6% mai mica decat cea de anul acesta.
 

Tags: fmi, bnr, imprumuturi,

Basescu: Nu reusim sa ne facem treaba, cerem renegocierea acordului cu FMI
Basescu spune da, Boc spune ba: Romania nu renegociaza acordul cu FMI
FMI vine pe 28 octombrie la Bucuresti
VIDEO PROTVPLUS.RO