FMI: Vom avea deficit de peste 4% si crestere economica negativa, de -4%
UPDATE: Economia Romaniei va scadea anul acesta cu 3-4%, iar Guvernul va trebui cel mai probabil sa inghete salariile si chiar sa faca anumite disponibilizari, spun surse apropiate negocierilor cu FMI.
Ar fi si ceva vesti bune: TVA-ul si cota unica raman neschimbate, iar creditarea s-ar putea relansa in curand.
Guvernul a primit astazi scrisoarea de intentie de la FMI in care sunt incluse evaluarea economica a Romaniei, dar si cele mai importante conditii pe care Executivul va trebui sa le respecte pentru a obtine imprumutul. Potrivit Comisiei de Prognoza, in primul trimestru economia va scadea cu pana la 3%, prima reducere din ultimii 10 ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Practic, Fondul a cerut Guvernului sa reduca masiv cheltuielile. De la bunuri si servicii, pana la banii alocati pentru salarii si pensii. In plus reformele structurale vor fi facute de acum incolo sub stricta supraveghere a FMI si a Bancii Mondiale.
Premierul Emil Boc spune ca cea mai mare parte a banilor vor merge la BNR, care ii va folosi pentru stabilizarea cursului. La randul ei, Banca Centrala va returna o parte din rezerve catre banci pentru a relansa creditarea.
Dupa ce vor cadea de comun acord cu Fondul si Comisia Europeana, Guvernul si Banca Nationala vor semna scrisoarea de intentie. Urmand ca Mugur Isarescu si Gheorghe Pogea sa se deplaseze la Washington pentru a stabili ultimele detalii ale imprumutului.
Mai exact, Romania va imprumuta 19 miliarde de euro. Potrivit Mediafax, 12 miliarde vin de la FMI in urma unui acord de tip stand-by pe o perioada de 2 ani. Restul, de la Comisia Europeana, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Investitii si cea pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Banii sunt necesari pentru ca economia va incetini anul acesta cu mult mai mult decat se asteptau autoritatile. Potrivit FMI, nici nu poate fi vorba de o crestere de 2,5%, cum estima Guvernul, ci mai degraba de o scadere de 3-4%.
Va creste in schimb deficitul bugetar. De la 2 la peste 4%, potrivit FMI.
Asa ca Guvernul va fi nevoit sa reduca drastic din cheltuieli. Este foarte posibil sa inghete salariile si sa recurga la disponibilizari.