Exporturile de cereale au urcat la 132 milioane euro în primele 4 luni
Estimările pozitive pentru acest an în ceea ce priveşte producţia de cereale, dar mai ales preţurile ridicate cu care se fac tranzacţiile la nivel internaţional au determinat în primele patru luni ale lui 2008 exporturi în valoare de 132 milioane euro.
Şi importurile au crescut cu 43%, până la 168 de milioane de euro, această dinamică a schimburilor comerciale cu pieţele externe conducând la reducerea deficitului în comerţul cu cereale. Anul trecut, România a exportat cereale în valoare de 188 de milioane de euro, cu opt procente mai mult faţă de anul anterior şi a importat de 453 de milioane de euro, cu 212% mai mult faţă de 2006.
Seceta de anul trecut a condus la importuri masive de cereale, din punct de vedere cantitativ porumbul şi grâul fiind principalele culturi pentru care am avut nevoie să apelăm la ţările vecine. În 2007 din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, cantităţile de grâu au fost mici şi slabe calitativ, ceea ce a determinat importuri de 587.000 de tone de grâu, în timp ce pentru porumb cantităţile au fost mai mari, depăşind 665.000 de tone.
Pentru aceleaşi categorii de cereale exporturile s-au ridicat la aproximativ 520.000 de tone ( 205.000 tone de grâu şi 315.000 tone de porumb), scrie Ziarul Financiar. Pentru acest an, exporturile sunt aşteptate să crească, mai ales datorită cantităţilor mari de cereale obţinute la noua recoltă. La jumătatea lunii iulie, Ministerul Agriculturii anunţa o producţie medie la hectar de 3,4 tone, ceea ce înseamnă o producţie totală de 7,1 milioane de tone de grâu pentru 2008.
Chiar dacă recolta a fost foarte bună cantitativ, calitativ aproximativ 70% din recolta de anul acesta nu corespunde indicilor de panificaţie. Experţii agricoli sunt de părere că cea mai mare parte din producţia de grâu va fi vândută comercianţilor la preţuri foarte mici, între 100 de euro şi 140 de euro pe tonă, şi va avea destinaţia export. Cu toate acestea, stocurile reduse de grâu pentru panificaţie vor conduce în toamnă, începând cu luna octombrie, la importuri. Cantităţile de cereale care urmează să fie cumpărate din ţările vecine vor fi însă mult mai scumpe.