Efectele cresterii taxelor si impozitelor vor fi DEZASTRUOASE!
De suferit vom suferi cu totii, insa cei din mediul privat sunt constienti ca pentru ei majorarile intens dezbatute inseamna soc dupa soc.
Dupa ce vanzarile companiilor private s-au prabusit, si tot aceste firme au facut grosul disponibilizarilor, acum primesc o noua lovitura. Un TVA marit si o cota unica modificata ii vor aduce pe multi pe marginea prapastiei. Managerii au un scenariu sumbru: consumul va scadea, si va trage dupa el in groapa mediul privat, cu falimente si concedieri. Iar ani intregi nu vom putea vorbi despre revenire.
Efectul major va fi distrugerea mediului privat. Reprezentantii companiilor care anul trecut au avut o scadere abrupta a vanzarilor trebuie se astepte si anul acesta la ce e mai rau. In loc de o revenire vor inregistra o scadere si mai drastica.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Patronatele spera ca vor putea sa puna toata cresterea de TVA in preturi, dar nu e sigur ca vor reusi asta in conditiile in care consumul scade.
La fel si puterea de cumparare a romanului a coborat sub nivelul din 2007. Asta inseamna ca o crestere de preturi ar putea sa blocheze consumul.
Scaderea consumului, deci si a incasarilor, va aduce dupa sine un nou val de disponibilizari. Si nu de la stat, ci tot de la privat. Pentru ca asa cum s-a intamplat pana acum, mediul privat a achitat nota de plata a incompetentei Guvernului: 90% dintre noii someri provin din mediul privat, spun patronatele.
Oamenii de afaceri atrag atentia Guvernului ca goana dupa venituri suplimentare nu trebuie sa vizeze mediul privat, ci o restructurare drastica a cheltuieilor bugetare.
Sa luam spre exemplu cazul in care cota unica va creste de la 16% la 20%. Un patron care pana acum avea o firma cu un profit anual de 40.000 de euro va plati cu 1.600 de euro mai mult.
Microintreprinderile si persoanele fizice autorizate primesc lovitura dupa lovitura. Dupa ce la inceputul anului cota de impozit a crescut de la 3% la 16 %, acum trebuie sa suporte inca o majorare. Impozitul datorat catre stat ar creste astfel din ianuarie de la 300 de euro la 2.000 de euro.
Cresterea cotei unice si a TVA va fi devastatoare pentru firme. Vorbim despre acele firme care au supravietuit dupa primul soc al crizei si acum trebuie sa faca fata altui soc si mai puternic.
Majorarea TVA se va traduce de fapt in scaderea consumului si deci si a vanzarilor pentru ca firmele nu vor putea sa puna toata majorarea de TVA in preturi pentru ca nu ar mai vinde nimic.Iar in conditiile in care au incasari mai mici firmele private sunt obligate sa plateasca un impozit mai mare cu 4%.
Anul trecut firmele private au fost singurele care au suportat efectele crizei: au dat afara circa 300.000 de angajati si au inregistrat o scadere cu 10% a profiturilor. Reprezentantii companiilor spun ca piata neagra va inregistra o crestere spectaculoloasa odata cu aceste masuri, iar in anumite domenii aceasta va reprezenta chiar 80% din toata activitatea.