Devalorizarea leului aduce noi scumpiri la alimentele de baza!

12-01-2009 00:00


Toate alimentele de baza aduse din import vor fi mai scumpe de luna viitoare. De teama sa nu ramana cu marfa nevanduta, producatorii si comerciantii sunt cat de cat temperati si se gandesc de doua ori pana sa scumpeasca o data.


Pentru inceput, importatorii iau in calcul un curs de 4 lei pentru un euro. Producatorii spun ca nu-si permit sa mai lucreze mult fara profit. Asa ca de la 1 februarie romanii vor cumpara mezeluri cu pana la 25% mai scumpe, chiar daca nu sunt de categoria intai.

Procesatorii recunosc ca vor folosi tot mai des resturi de carne la procesarea preparatelor. Vor scumpi intr-o prima faza carnatii, parizerul si carnea tocata, adica cele mai ieftine produse de pe piata. Urmeaza apoi specialitatile din carne de porc, cum ar fi muschiul file sau sunca de Praga.

"Aceasta marire va veni treptat. Nu va fi o marire spectaculoasa. Preturile vor creste pe grupe de produse si pe repere, incet, in functie de suportabilitatea pietei. Daca inflatia va fi de 100%, preturile vor creste cu 100%!", declara Sorin Minea, presedintele Asociatiei romane a carnii.

Producatorii spun ca daca leul va depasi pragul de 4,5 panica va fi cea care va scumpi in primul rand mancarea.

Se scumpesc cu 5 - 25% legumele si fructele, zaharul, laptele si conservele, adica tot ce cumparam din strainatate. Nici gand sa se ieftineasca deocamdata marfa autohtona.

Comerciantii vor mentine pretul actual la carnea de porc romaneasca, branzaturi ori la produsele traditionale. Sunt si destui patroni care deja speculeaza momentul: in numai doua saptamani carnea de vita s-a scumpit cu 30% in macelarii, chit ca fermierii nu sunt in criza de furaje si nu importa nimic.

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggeri din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57