Devalorizarea leului aduce noi scumpiri la alimentele de baza!
Toate alimentele de baza aduse din import vor fi mai scumpe de luna viitoare. De teama sa nu ramana cu marfa nevanduta, producatorii si comerciantii sunt cat de cat temperati si se gandesc de doua ori pana sa scumpeasca o data.
Pentru inceput, importatorii iau in calcul un curs de 4 lei pentru un euro. Producatorii spun ca nu-si permit sa mai lucreze mult fara profit. Asa ca de la 1 februarie romanii vor cumpara mezeluri cu pana la 25% mai scumpe, chiar daca nu sunt de categoria intai.
Procesatorii recunosc ca vor folosi tot mai des resturi de carne la procesarea preparatelor. Vor scumpi intr-o prima faza carnatii, parizerul si carnea tocata, adica cele mai ieftine produse de pe piata. Urmeaza apoi specialitatile din carne de porc, cum ar fi muschiul file sau sunca de Praga.
"Aceasta marire va veni treptat. Nu va fi o marire spectaculoasa. Preturile vor creste pe grupe de produse si pe repere, incet, in functie de suportabilitatea pietei. Daca inflatia va fi de 100%, preturile vor creste cu 100%!", declara Sorin Minea, presedintele Asociatiei romane a carnii.
Producatorii spun ca daca leul va depasi pragul de 4,5 panica va fi cea care va scumpi in primul rand mancarea.
Se scumpesc cu 5 - 25% legumele si fructele, zaharul, laptele si conservele, adica tot ce cumparam din strainatate. Nici gand sa se ieftineasca deocamdata marfa autohtona.
Comerciantii vor mentine pretul actual la carnea de porc romaneasca, branzaturi ori la produsele traditionale. Sunt si destui patroni care deja speculeaza momentul: in numai doua saptamani carnea de vita s-a scumpit cu 30% in macelarii, chit ca fermierii nu sunt in criza de furaje si nu importa nimic.