S-a ieftinit barilul de petrol, dar alimentele "normal" sunt tot scumpe
Cu lacrimi in ochi, producatorii si comerciantii ne explicau acum trei luni ca nu au incotro: din cauza pretului pe baril care tot creste vor mari si ei tarifele.
Cand vine vorba despre scumpiri, sunt primii. Cand ar fi cazul de ieftiniri, nu stiu, n-au auzit. Acum, cand barilul este la cel mai mic nivel din ultimul an, nu vor sa le scada, desi transporta marfa mult mai ieftin.
Evolutia barilului de petrol in ultimele luni i-a surpins pana si pe cei mai optimisti dintre specialisti.
Daca in vara barilul se vindea cu 140 de dolari, iar multi analisti se asteptau ca pretul sa sara de 200, acum a coborat pana sub 60.
Nu de aceeasi parere sunt insa transportatorii care n-au ezitat sa scada tarifele atunci cand pretul combustibililor s-a dus in jos.
"La transportul international din pacate situatia e dramatica, au scazut tarifele de transport cu aproximativ 30%", spunea Ion Lixandru, vicepresedinte UNTPR.
Asa se face ca, in timp ce costul unui transport dintre Amsterdam si Bucuresti a scazut de la 3.600 la 3.000 de euro intr-o luna, aceasta ieftinire nu se regaseste proportional si in pretul produsul de pe raft. Si in aceste conditii nu ar trebui sa ne mire ca in octombrie Romania a fost printre putinele tari din regiune unde inflatia a crescut, in loc sa scada.