De ce costa ciresele romanesti peste 7 lei kilogramul?
Nici macar vara nu scapam de capsunile, ciresele si rosiile altora. Chiar daca suntem in plin sezon, iar pretul fructelor romanesti ar trebui sa scada la jumatate, agricultorii nostrii vor sa-si scoata parleala.
Motivul, spun ei, e ca avem din ce in ce mai putine livezi cu pomi fructiferi, iar recoltele sunt slabe din cauza secetei timpurii.
La inceput de iunie, capsunile costa intre 5 si 10 lei, iar ciresele cel putin 7 lei, de parca ar fi de aur, iar cei care le-au scos la vanzare si-au si dat sufletul ca sa le culeaga.
Toate acestea in timp ce reprezentantii patronatelor care se ocupa de fructe si legume discuta despre o "tendinta de scadere a preturilor"de pana la 50% luna aceasta.
Agricultorii care au sere mai mici de 10.000 de metri patrati, nu au nici o sansa sa incheie contracte bune cu supermarketurile. Asa ca trag tare sa vanda mult si bine prin piete. Grav este, insa, altceva. Multe legume si fructe se vor strica in camp, pentru ca nu exista depozite de colectare, sortare si refrigerare.