Cum va influenta economia romaneasca numirea "finantistului" Stolojan?

×
Codul embed a fost copiat

"Un tehnocrat si un bun finantist." Asa este vazut viitorul ocupant al fotoliului de la Palatul Victoria de catre guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, dar si de multi dintre specialistii in domeniu.

Cred ca vom colabora bine cu Theodor Stolojan. Dansul este un finantist recunoscut, iar limbajul comun ne ajuta.
Mugur Isarescu, guvernator BNR

Cu totii isi bazeaza argumentatia pe faptul ca Theodor Stolojan a fost, pe rand, ministru de finanate, premier, dar si consultant la Banca Mondiala.

Ramane insa de vazut, daca ideile avansate pe vremuri de Stolojan raman in picioare, in conditiile in care structura economica a tarii s-a schimbat vizibil, in ultima perioada.

De la Guvern se asteapta foarte multe raspunsuri. Si repede. Investitorii si oamenii de afaceri au mare nevoie sa stie care este concret programul de guvernare si care sunt masurile cu care Executivul asteapta criza financiara.

Ne intereseaza pe fiecare dintre noi, pentru ca firmele vor sa stie pe ce se bazeaza in planurile lor de afaceri, iar institutiile de stat asteapta bugetele. Sa stie daca vor da sau nu oameni afara si daca vor modifica salariile.

Citește și
Theodor Stolojan
Portret: Cine este Theodor Stolojan?
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Cursul leului s-a mai stabilizat miercuri, dar analistii spun ca la inceputul anului, moneda noastra s-a depreciat din nou.

In plus, statul acum a cam ramas fara bani, iar deficitul bugetar a depasit orice prognoza.

De unde vor veni banii, se intreaba specialistii, mai ales ca si cei mai optimisti dintre ei se asteapta la o injumatatire a cresterii economice pentru 2009.

In mod cert domnul Stolojan nu va ezita sa ia niste masuri nepopulare, pentru a tine economia la suprafata
Cristian Hosciuc, director editorial Ziarul Financiar
Si de parca nu ar fi de ajuns, viitorul guvern va trebui sa reduca cheltuielilie, sa reziste presiunilor sindicale si sa atraga mult mai bine decat pana acum fondurile europene.

O alegere buna. Asa este vazuta desemnarea "economistului" Theodor Stolojan in functia de prim ministru de specialistii locali, dar si de presa internationala.

Noul guvern nu va avea insa timp nici macar sa-si traga rasuflarea dupa cursa electorala. Criza internationala si-a infipt deja coltii in Romania. Pentru anul viitor putin se asteapta la o crestere economica mai mare de 4%, iar unii dintre analisti straini vorbesc pe sleau despre recesiune.

Noul guvern sa ia niste masuri cat se poate de rapid. Cred ca la asta se uita investitorii straini in momentul de fata.
Lucian Anghel, economist Sef BCR
Printre masurile pe care viitorul guvern trebuie sa le ia se numara si o reducere drastica a cheltuieilor, spun specialistii. Multi considera ca executivul este nevoit sa renunte la majorarile salariale si de pensii promise deja.

Theodor Stolojan este cunoscut pentru nationalizarea valutei si pentru recapitalizarea bancilor. In 1991 a elaborat primul proiect al Legii Privatizarii, iar in timpul primului sau mandat de prim ministru a liberalizat preturile. Chiar daca o parte dintre aceste masuri nu au fost deloc populare au dus la o stabilitate economica.

Romania de azi este insa mult diferita. Pentru fiecare euro exportat importam aproape doi, iar deficitul comercial se aproprie de 20 de miliarde de euro. Intrebarea care sta insa pe buzele tuturor este ce se va intampla cu mult discutata cota unica.

Ce masuri concrete va adopta noul premier nu se stie inca. Prioriatea sa numarul unu este sa faca un guvern in zece zile.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Theodor Stolojan, premier pe patru ani!
Theodor Stolojan, premier pe patru ani!

Dupa 10 zile de suspans si socoteli facute de politicieni si jurnalisti, astazi Traian Basescu a elucidat misterul. Seful statului l-a desemnat pe Teodor Stolojan in functia de prim-ministru al Romaniei.

Portret: Cine este Theodor Stolojan?
Portret: Cine este Theodor Stolojan?

Acum patru ani, Theodor Stolojan, parasea surprinzator cursa pentru presedintia Romaniei. Emotionat, Traian Basescu ii multumea atunci ca a facut parte din Guvernul lui din 1991-1992. Legatura dintre cei doi este veche si de durata.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.