Cum va influenta economia romaneasca numirea "finantistului" Stolojan?
"Un tehnocrat si un bun finantist." Asa este vazut viitorul ocupant al fotoliului de la Palatul Victoria de catre guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, dar si de multi dintre specialistii in domeniu.
Cu totii isi bazeaza argumentatia pe faptul ca Theodor Stolojan a fost, pe rand, ministru de finanate, premier, dar si consultant la Banca Mondiala.
Ramane insa de vazut, daca ideile avansate pe vremuri de Stolojan raman in picioare, in conditiile in care structura economica a tarii s-a schimbat vizibil, in ultima perioada.
De la Guvern se asteapta foarte multe raspunsuri. Si repede. Investitorii si oamenii de afaceri au mare nevoie sa stie care este concret programul de guvernare si care sunt masurile cu care Executivul asteapta criza financiara.
Ne intereseaza pe fiecare dintre noi, pentru ca firmele vor sa stie pe ce se bazeaza in planurile lor de afaceri, iar institutiile de stat asteapta bugetele. Sa stie daca vor da sau nu oameni afara si daca vor modifica salariile.
Cursul leului s-a mai stabilizat miercuri, dar analistii spun ca la inceputul anului, moneda noastra s-a depreciat din nou.
In plus, statul acum a cam ramas fara bani, iar deficitul bugetar a depasit orice prognoza.
De unde vor veni banii, se intreaba specialistii, mai ales ca si cei mai optimisti dintre ei se asteapta la o injumatatire a cresterii economice pentru 2009.
O alegere buna. Asa este vazuta desemnarea "economistului" Theodor Stolojan in functia de prim ministru de specialistii locali, dar si de presa internationala.
Noul guvern nu va avea insa timp nici macar sa-si traga rasuflarea dupa cursa electorala. Criza internationala si-a infipt deja coltii in Romania. Pentru anul viitor putin se asteapta la o crestere economica mai mare de 4%, iar unii dintre analisti straini vorbesc pe sleau despre recesiune.
Theodor Stolojan este cunoscut pentru nationalizarea valutei si pentru recapitalizarea bancilor. In 1991 a elaborat primul proiect al Legii Privatizarii, iar in timpul primului sau mandat de prim ministru a liberalizat preturile. Chiar daca o parte dintre aceste masuri nu au fost deloc populare au dus la o stabilitate economica.
Romania de azi este insa mult diferita. Pentru fiecare euro exportat importam aproape doi, iar deficitul comercial se aproprie de 20 de miliarde de euro. Intrebarea care sta insa pe buzele tuturor este ce se va intampla cu mult discutata cota unica.
Ce masuri concrete va adopta noul premier nu se stie inca. Prioriatea sa numarul unu este sa faca un guvern in zece zile.