Creditele imobiliare, prea mici fata de preturile de pe piata!


Ultimul update: Luni 30 Aprilie 2012 09:39
Data publicarii: Luni 28 Septembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

Mai e mult pana departe. Cam asta isi spun cei cativa romani care spera in continuare la un apartament luat cu bani de la banca.

Bancherii au inceput sa dea credite, insa sumele acordate sunt prea mici fata de preturile de pe piata. In unele cazuri, imprumutul acopera doar jumatate din valoarea imobilului, asa ca tranzactiile raman blocate.

De cand e lumea, o tranzactie imobiliara se incheie atunci cand vanzatorul si cumparatorul se inteleg la pret. Acum insa degeaba bat ei palma daca banca, cea care da banii, nu e de acord cu pretul stabilit de cei doi. Luam drept exemplu un apartament de 2 camere situat intr-o zona centrala din Bucuresti scos la vanzare pentru 65.000 de euro. Ce crede evaluatorul bancii? Este un pret ridicat.

Iar cuvantul evaluatorului este lege pentru banca, asa ca din start valoarea creditului acordat scade cu 5000 de euro. Pentru-nceput.

Astfel, un apartament scos la vanzare pentru 65.000 de euro este evaluat la 60.000 de euro, iar imprumutul acordat de banca este de doar 36.000. Concluzia: clientul trebuie sa vina de acasa cu diferenta de 30.000 de euro.

La incheierea actelor, taxele si onorariile se platesc la o valoare mai mare decat cea din contract, pentru ca notarii iau in calcul preturi valabile inaintea crizei.

Valoarea creditelor ipotecare acordate de banci nu a crescut aproape deloc de la inceputul anului si se situeaza la 5,3 miliarde de euro.

Candva
Bancile din Romania anunta ieftinirea creditelor
Romanii, disperati! Isi cedeaza creditele imobiliare la preturi de nimic!
VIDEO PROTVPLUS.RO