Credite mai mici si mai scumpe! Asta ne ofera BNR in doua luni!

Ultima actualizare: 09-10-2012 02:38
Românii au salariu mic comparativ cu alţi europeni

Nu mai e mult pina cind BNR va arunca noua bomba asupra creditelor.

Potrivit Mediafax, noile restrictii, intens dezbatute in ultimele saptamani, au fost aprobate astazi de catre Banca Nationala si vor fi publicate, la sfarsitul acestei saptamani.

Cei care vor sa ia un credit in conditii actuale mai au la dispozitie doar 60 de zile. Mult mai putini romani vor primi credite de la banci, iar acestea vor fi mai mici si mai scumpe.

Banca Nationala obliga bancherii sa schimbe modul de calcul al ratelor la credite. Gradul maxim de indatorare nu va putea fi depasit pe durata imprumutului.

Daca acum va puteti indatora pana la 70% din venituri, peste 2 luni, bancile vor lua in considerare doar 40 sau 50%, astfel incat sa poata majora dobanda sau comisioanele, daca au nevoie. Asta inseamna ca vor disparea si dobanzile promotionale mici si fixe, pe 3 luni sau un an.

Singura parte buna este ca restrictiile se vor aplica peste 2 luni, asa ca mai aveti timp sa luati credite in conditii relaxate din prezent.

Bancile nu vor putea schimba rata maxima pe toata durata creditului, asa ca automat gradul de indatorare va scadea. De exemplu, daca la acordarea imprumutului platim o rata lunara de 400 de lei, desi veniturile ne dau voie sa ne indatoram pana la 500 de lei, banca trebuie sa aiba grija ca majorarea dobanzii si a comisioanelor sa nu depaseasca 100 de lei.

BNR nu a renuntat nici la celebra fisa fiscala, care nu trebuie sa lipseasca din dosarul de credit.

Dupa intrarea in vigoare a regulamentului BNR, bancile vor trebui sa-si modifice propriile norme si sa detalieze modul de calcul a gradului de indatorare in functie de riscul valutar si de dobanda.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO