BT: Salariile bancherilor, afectate de criza financiară

Ultima actualizare: 08-10-2012 18:42
Bani

Banca Transilvania va face 1.000 de angajări în acest an, deşi estimează că ritmul de creştere a salariilor din sistemul bancar se va tempera la nivelul lui 2008, pe fondul crizei financiare internaţionale.

Salariile celor mai bine plătiţi salariaţi din economie, cei din sistemul bancar, îşi încetinesc ritmul de creştere pe fondul crizei financiare internaţionale şi avansează în acest an cu până la 12% în termeni reali, apreciază directorul de resurse umane al Băncii Transilvania, Nevenca Doca.

"Estimăm pentru acest an o creştere a salariilor între 10 şi 12%, peste nivelul inflaţiei”, spune Doca.

Aşteptăm o încetinire a ritmului de creştere al salariilor, firesc pentru această perioadă în care industria financiară pe plan global este >. Faptul că bănci mari şi solide anunţă pierderi imense sau ajung la faliment afectează şi instituţiile financiare din România.
Salariaţii din banking sunt ocupanţii tradiţionali ai locului întâi la câştiguri la nivelul întregii economii, cu salarii medii lunare care variază în jurul a 900 - 1.000 de euro, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Câştigurile salariaţilor din bănci au crescut cu doar 1% în 2006, pentru a trece anul trecut la un avans cu mult mai consistent, de 21%, arată datele Asociaţiei Române a Băncilor.

La nivelul lunii iunie, scrie Ziarul Financiar, angajaţii sectorului financiar au rămas pe locul întâi la salarii, cu un venit mediu net de 3.220 lei (880 de euro), potrivit INS. Cu toate acestea, serviciile de intermediere financiară au oferit salarii în creştere doar cu 0,92% în iunie 2008 comparativ cu iunie 2007, date fiind turbulenţele din ultima perioadă, comisioanele mai mici încasate de agenţii de vânzări, de brokeri şi de consilieri.

Angajaţii care lucrează în băncile din Bucureşti au salarii cu 20 - 25% mai mari decât cei din provincie.

În ultimul timp, mai multe voci au anunţat o încetinire a creşterilor salariale din banking, dacă nu chiar un declin al câştigurilor din domeniu. Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen, a doua mare bancă de pe piaţă după active, declara recent pentru ZF că perioada de „nebunie” pe care a traversat-o piaţa salarială din bănci se apropie de final.

„Nu este vorba de un declin al nivelului salariilor în bănci. Numai în primele cinci luni ale anului, venitul mediu lunar brut a crescut cu 22% faţă de nivelul înregistrat la  31 decembrie 2007”, precizează Doca, care explică că este vorba mai degrabă de o temperare a ritmului de creştere.

Deşi bătălia pe specialişti, extrem de dură în ultimii ani, a pus presiune pe piaţa salarială, anul acesta angajatorii vor umbla la salarii doar dacă productivitatea va creşte. Deşi previziunile privind creşterile salariale din bănci sunt mai rezervate, principalii jucători din sistem au anunţat angajări cumulate de peste 5.000 de oameni în acest an, cea mai mare parte pentru extinderea teritorială. BT are în prezent peste 6.000 de angajaţi în cele 503 de unităţi şi are în plan 1.000 de recrutări până la finele anului.

„Vom avea peste 1.000 de angajări în 2008”, precizează directorul de resurse umane al băncii. Angajările planificate pentru acest an ar putea fi unul dintre factorii care vor influenţa avansul salariului mediu din bănci. În condiţiile în care salariaţii recent atraşi în sistem sunt încadraţi cu salarii mai mici, şi media pe industrie este trasă în jos.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO