BNR nu umbla la dobanda cheie, ca sa protejeze leul. Creditarea incotro?
Banca Nationala asteapta vremuri mai bune pentru a relaxa politica monetara. Deocamdata valoarea dobanzii BNR a ramas la 6,25%, fiind nemodificata din luna mai 2010. Teoretic, decizia pare sa protejeze moneda, in schimbul reluarii creditarii.
BNR a decis, miercuri, sa mentina dobanda de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, pentru a cincea sedinta consecutiva.
Neschimbate raman si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Precautia celor de la Banca Nationala vine intr-un moment in care reformele facute anul trecut ar trebui sa inceapa sa dea roade. Oricum, pozitia BNR arata ca economia nu are probleme mai mari decat in 2010, iar institutia condusa de Mugur Isarescu anunta ca va gestiona adecvat lichiditatea din sistemul bancar.
Ce se intampla cu creditele
Dobanda de politica monetara influenteaza, indirect, piata imprumuturilor bancare in lei din Romania. Cu cat dobanda este mai mica, cu atat bancile ar trebui sa perceapa marje mai mici la banii dati cu imprumut populatiei si companiilor.
Inflatia scade si cursul leu/euro este protejat
Daca ar fi existat probleme la capitolul cresterea preturilor, BNR putea majora dobanda cheie. Pe de alta parte, daca ar fi scazut valoarea ei, ar fi trimis bani mai ieftini in economie, deci exista posibilitatea de a inflama preturile. In schimb BNR a reafirmat, miercuri, ca va monitoriza "cu vigilenta" evolutiile interne si ale mediului economic international.