BNR nu umbla la dobanda cheie, ca sa protejeze leul. Creditarea incotro?

Ultima actualizare: 13-07-2012 11:48
Bani, lei, inflatie

Banca Nationala asteapta vremuri mai bune pentru a relaxa politica monetara. Deocamdata valoarea dobanzii BNR a ramas la 6,25%, fiind nemodificata din luna mai 2010. Teoretic, decizia pare sa protejeze moneda, in schimbul reluarii creditarii.

BNR a decis, miercuri, sa mentina dobanda de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, pentru a cincea sedinta consecutiva.

Neschimbate raman si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.

Precautia celor de la Banca Nationala vine intr-un moment in care reformele facute anul trecut ar trebui sa inceapa sa dea roade. Oricum, pozitia BNR arata ca economia nu are probleme mai mari decat in 2010, iar institutia condusa de Mugur Isarescu anunta ca va gestiona adecvat lichiditatea din sistemul bancar.

Ce se intampla cu creditele

Dobanda de politica monetara influenteaza, indirect, piata imprumuturilor bancare in lei din Romania. Cu cat dobanda este mai mica, cu atat bancile ar trebui sa perceapa marje mai mici la banii dati cu imprumut populatiei si companiilor.

Inflatia scade si cursul leu/euro este protejat

Daca ar fi existat probleme la capitolul cresterea preturilor, BNR putea majora dobanda cheie. Pe de alta parte, daca ar fi scazut valoarea ei, ar fi trimis bani mai ieftini in economie, deci exista posibilitatea de a inflama preturile. In schimb BNR a reafirmat, miercuri, ca va monitoriza "cu vigilenta" evolutiile interne si ale mediului economic international.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO