Bancile se vor orienta dinspre creditele in euro catre cele in lei
Se anunta un an stramtorat pentru bancile din Romania, in special pentru cele straine, care vor lua cu greu bani in plus de la bancile mama. Data fiind situatia, se vor reorienta dinspre creditele in euro, catre cele in lei.
Usor de zis, mai greu de facut. In ciuda faptului ca dobanzile la depozite sunt mai atractive ca oricand, romanii scot banii din conturi, in loc sa-i depuna.
Conducerea BNR se intruneste miercuri intr-o noua sedinta de politica monetara.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Guvernatorul Mugur Isarescu are la indemana doua instrumente prin care le poate oferi bancilor o gura de oxigen: sa reduca dobanda cheie pentru prima data in ultimele 20 de luni. Masura ar ieftini costurile de finantare si bineinteles creditele.
Sau ar putea sa duca mai jos rezervele minime obligatorii si bancile ar avea astfel mai multi bani de dat ca imprumuturi.
Cu o mare mentiune, insa! Ambele variante duc, teoretic, la deprecierea leului si implicit la scumpirea produselor din import.
Asa ca oficialii BNR se vor gandi de doua ori inainte de a hotari orice - 24 de miliarde de euro este suma pe care au imprumutat-o bancile romanesti in ultimii de la cele din strainatate.
Aproape jumatate dintre aceste credite sunt scadente in 2009 si reprezinta cam o treime din banii existenti in tot sistemul nostru bancar. Multe voci sustin ca bancile straine isi vor cere banii inapoi pentru ca au dat de greu. Oficialii BNR ne asigura ca nu se va intampla asta.
Chiar si-asa, cele 24 de miliarde acopera doar imprumuturile existente. Pentru cele noi, bancile ar trebuie sa faca rost de alti bani in conditiile in care investitorii straini au inceput sa se retraga din regiune.
Exista si banci care, cel putin oficial, sustin ca acorda imprumuturi. Insa dobanzile sunt foarte mari, atat in valuta, cat si in lei.
Presedintele Basescu a declarat ca bancile straine au obligatia sa asigure in continuare necesarul de finantare pentru buna functionare a sucursalelor si filialelor pe care le detin in Romania.
Potrivit lui Traian Basescu statul roman nu ar trebui sa se imprumute pentru a acoperi un eventual gol de finantare lasat de bancile straine.
In ultimele saptamani sefii mai multor banci austriece au cerut din partea Guvernului sprijin financiar pentru filiala din Romania. Traian Basescu a anuntat ca va face o cerere oficiala in acest sens si la Consiliul European din martie.