Ghetea: Bancile au disponibilitatea de a reesalona creditele clientilor


Ultimul update: Luni 15 Octombrie 2012 10:45
Data publicarii: Joi 29 Ianuarie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice
Credite ipotecare

Bancherii doresc ca banca centrala sa decida, in sedinta de politica monetara de saptamana viitoare, atat reducerea dobanzii de politica monetara, cat si a rezervelor minime obligatorii, pentru a debloca activitatea de creditare.


"Fara dobanzi mai mici nu vom putea relansa activitatea. Asteptam cu totii, de azi intr-o saptamana, ca BNR sa dea semnalul de reducere a dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii, pentru a crea lichiditate si a readuce apetitul de a solicita credite de la banca", a spus, joi, Ghetea.

La ultima sedinta, din 6 ianuarie, Consiliul de Administratie (CA) al Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 10,25% si nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii.

Ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor bancilor se plaseaza la 40% din resursele in valuta si 18% din sumele in lei atrase de institutiile de credit.

Bancile comerciale au disponibilitatea de a reesalona si restructura creditele clientilor cu probleme, care vin din timp sa discute situatia serviciului datoriei, a declarat, joi, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.

"Acei clienti care simt ca nu mai pot, sa vina la banca, ca la doctor, sa vedem ce se poate face inainte sa se ajunga la situatii neplacute de executare silita. Sa vina inainte sa descopere ca sunt in incapacitate de plata", a declarat Ghetea, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca la nivelul CEC Bank, al carei presedinte este, se cauta solutii pentru ca deciziile de reesalonare sau restructurare a creditelor sa poata fi discutate de consilierii de la ghiseu, fara sa fie necesara aprobarea comitetelor.

Sursa: Mediafax

Tags: credite,

Bancile pot da credite ipotecare dupa noile norme BNR
Gata cu preturile umflate pentru casele cumparate pe credit ipotecar!
Bancile au ajuns sa sufle si in iaurt! Isi aleg clientii pe spranceana!
VIDEO PROTVPLUS.RO