Un prim pas catre deblocarea creditarii
Vesti bune pentru cei care isi doresc o locuinta. Din primavara, bancile le-ar putea da mai multi bani clientilor care vor sa-si cumpere o casa. Masura a fost propusa BNR, zilele acestea, de bancheri, la o intalnire menita sa deblocheze piata imobiliara.
Dupa aplicarea noilor norme, gradul de indatorare pentru creditele ipotecare a scazut, in medie, la aproximativ 45-50% din veniturile clientilor, spun brokerii de credite. O majorare a acestui plafon pana la o medie de aproximativ 55-60% ar fi un prim pas catre deblocarea creditarii.
Exista insa si voci care spun ca degeaba vor fi relaxate normele, daca bancile nu vor avea bani pentru credite. Asa ca bancherii isi doresc si reducerea rezervelor minime obligatorii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mingea este acum la Banca Nationala, care le va da un raspuns bancilor abia in luna ianuarie.
Bancherii s-au intalnit luni si marti cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR si cu ceilalti membri din conducerea Bancii Nationale. Ei au propus relaxarea normelor de creditare, in special pentru imprumuturile ipotecare.
Concret, bancherii cer majorarea gradului de indatorare pentru creditele ipotecare si mai putine conditii pentru acordarea unui astfel de imprumut.
Unii analisti sustin insa ca nu doar normele BNR sunt de vina ca au scazut creditele, ci si reticenta bancilor, care acorda mai greu un imprumut.
In acest moment, o familie cu un venit mediu de 1.200 de euro poate sa achite trei sferturi din valoarea unui apartament printr-un credit, mai ales ca preturile de pe piata imobiliara au scazut semnificativ in ultimele trei luni.
O alta problema ridicata de bancheri este lipsa de lichiditati. Saptamana trecuta, seful unei mari banci austriece prezente si in Romania solicita guvernului 5 miliarde de euro pentru relansarea creditarii. Alti bancheri nu sunt insa de acord cu aceasta masura.
Toti spun insa ca BNR ar trebui sa reduca in continuare rezervele minime obligatorii, pentru ca bancile sa aiba la dispozitie mai multi bani pentru credite.
Ultimele date arata ca in octombrie, creditarea ipotecara a stagnat fata de luna anterioara.